Hårreisende grøsser som får knallkritikker slo alle rekorder i USA i helga - På Rjukan onsdag

Us

Us Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke ofte det kommer solide skrekkfilmer, men onsdag kan du se filmen som i helga gikk i taket besøksmessig i USA. Kritikere både i USAQ og Norge mener det er noe nær en perfekt grøsser, og kinosjefen tror på godt besøk.

DEL

KINOSJEFEN GLEDER SEG Regissør Jordan Peele slo igjennom med et brak med grøsserfilmen "Get out", en film som solgte billetter for 2,2 milliarder kroner på kino. Han har nok funnet en oppskrift, for hans andre film "Us" åpnet med et brak på kino i USA i helga, med mer enn det dobbelte av besøkstall. På de store filmnettstedene får filmen 94% "Fresh" på Rotten Tomatoes, og 7,6 på IMDB, hvilket er svært høyt for en grøsser. Onsdag har filmen premiere på Rjukan kino, og kinosjefen har trua.

Tror på godt besøk
- Folk i Tinn, og særlig ungdommen, liker en god grøsser, og det er ikke tvil om at traileren til "Us" er effektiv, og når både kritikere er overstrømmende og filmen henter rekordbesøk tror jeg det blir mange som tar turen på kino, selv om det er uvanlig at en grøsser settes opp første gang en onsdag, sier kinosjef Robert Jenbergsen, som har forhåndssalg av billetter til filmen på nett.
- Når filmen nå får så glimrende kritikker, gjør nok det sitt til at flere vil se den på kino. Grøssere passer naturligvis best på kino, mener Jenbergsen.

Noen venter ved feriehuset
Filmen handler om en familie som reiser til feriehuset sitt på sommerferie. Moren har vonde minner fra huset, som hun vokste opp i og der hun opplevde noe skremmende som barn. Og noen har ventet på hennes tilbakekomst! Noen som er skremmende like dem selv! Mer skal vi ikke si om handlingen, men norske kritikere er begeistret: "Sprek, innovativ og velregissert horrorfilm" mener P3 Filmpolitiet. "Den nye mesteren i skrekkfilm gjør det igjen" skriver Adresseavisen. "Skremmende bra filmkunst" mener Fædrelandsvennen. I USA mener The New Yorker at filmen er en nær perfekt grøsser.

Slo rekorder
Filmen slo til på kino i USA i helga som ingen annen grøsser har gjort det før. En åpning på 630 millioner kroner sjokkerer USA. Det er største åpning for en kinofilm med skuespillere i nytt originalmanus siden tidenes best aller best besøkte film Avatar i 2009. Det er også soleklart den beste film med såkalt R-Rating, dvs. Resticted, som betyr 17-års-grense, med mindre du har følge. I Norge må du være 15 for å se den aleine. Filmen har 15-årsgrense, hvilket vil se at unge ned til 12 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte. Neste forestilling av Us er ikke bestemt, så kinosjefen anbefaler folk å troppe opp.

- Se den onsdag!
- Hvis du vil se denne er det best å se den nå på onsdag! Det er så mye god film nå, at jeg har utfordringer med å programmere, sier Jenbergsen, som ikke har satt opp en nr. 2-forestilling av filmen foreløpig. Det er russerevyen som er årsaken til at det blir onsdagpremiere. Også flere av de siste grøsserne som ble satt opp på Rjukan kino har bare fått én forestilling. Det gjelder Helloween og The prodigy, som for øvrig var godt besøkt.
- Det blir mye revy på kino et par uker nå, og russerevyen legger beslag på verdensteateret fra torsdag til lørdag, og neste uke skjer det samme med Rallarrevyen. Men vi får tid til litt kino innimellom, sier Jenbergsen. Årets Rallarrevy har måttet flytte til Rjukanhuset etter brannen i Rallarhuset.
- Jeg oppfordrer folk til å følge med nå på kinoprogrammet, ellers går de fort glipp av noe de vil få sett på kino!

Artikkeltags