Gå til sidens hovedinnhold

HelteRittet korona-avlyst - men tar på seg NM Terrengmaraton istedet

HelteRittet 8. august er nå bekreftet avlyst pga. koronapandemien, men det kan bli sykkel likevel. For arrangøren har fått forespørsel fra Norge Cyklefobund (NCF) om å arrangere NM i terrengmaraton i stedet. Det går mot et ja.

- Kort tid etter at vi publiserte avlysing, kom det forespørsel fra Norges Sykkelforbund om vi kunne overta NM i år, som egentlig var satt opp på Furusjøen ved Rondane den 11. juli, sier organisasjonsansvarlig i Helterittet Hans Røysland.
- Vi var nok egentlig klare for pause i år, etter 10 sammenhengende HelteRitt med i stor grad den samme ledelsen. Men vi vurderer nå å ta på oss dette, det er alltid "stas" å få NM sier Røysland, som også var organisasjonsansvarlig for NM i 2015.
HelteRittet 8. august er nå bekreftet avlyst pga. koronapandemien som alle andre sykkelritt og masseidrettsarrangementer, men det kan bli sykkel likevel.

Nye retningslinjer
Fra den 15. juni er det nye retningslinjer fra Regjeringen, der deltakerantallet er økt til 200, og der det er gjort unntak fra meterskravet for profesjonelle utøvere innen idrett.
- Slik jeg ser det nå, vil det da være mulig å kjøre gruppevise fellesstarter. Når det gjelder eliteklassene for menn og kvinner, antar vi at det kan bli inntil 75 deltakere. Så kan det nok forventes flere interesserte enn normalt i år spesielt i Mastersklassene, siden det nå er så godt som ingen sykkelritt i sommer. Uansett blir det i så fall tak et på inntil 200 deltakere, sier Røysland.
- Så da "blåser vi støvet" av løypetraseene fra 2015, går en runde med grunneiere og ser på om vi kan få til dette. HelteRittets tursykkeltrase er utgangspunktet, men NM – løypene må "krydres" med ekstra terrengsløyfer i tillegg. Vi må også ha en del frivillige, ca. 60 stk. mot ca. 150 på et vanlig HelteRitt. Så blir det nok behov for noe ekstra "koronamannskap" i tillegg antar jeg, sier Røysland.

NM-start på Miland
- Vi har ikke søkt politiet om tillatelse for fellesstarter fra Rjukan sentrum til Miland i år. Mest sannsynlig vil et evt. NM starte på Miland, men med mål i Storgata på Rjukan slik som i fjor. Så er det også en forutsetning at vi får ekstra midler for et slikt arrangement. For NM deltakere er det maks 420 kroner i startkontingent, og for turryttere er prisen det dobbelte, så å avholde mesterskap med såpass få deltakere er ingen god butikk. Men vi har blant annet søkt RNU om midler, det er vel i alle fall utvilsomt en veldig god PR for Tinn kommune med et NM-arrangement i sommer, sier Røysland.

Anerkjennelse
- NM tildeles vanligvis 2 år i forveien, og nå har dere blitt spurt om å ta dette "på sparket", det er vel en anerkjennelse?
- Ja, selvfølgelige er vi stolte av å få en slik forespørsel. Men vi fikk jo en veldig god rapport fra sykkelforbundet etter gjennomføringen i 2015, i tillegg har vi alltid fått gode tilbakemeldinger på våre HelteRitt, så det er nok grunnen.
- Det er bare ca. 4 mnd. siden du, som leder av Tinn Skiskytterlag, også overtok å arrangere KM normaldistanse i skiskyting fra IL Ivrig, som ikke hadde snøforhold. Så å ta arrangement på sparket begynner vel å bli en vane for deg?
- Det er nok tilfeldig, men når en har med pålitelige, dyktige og positive folk å gjøre, så går det meste greit, sier Røysland, som legger til at dette i så fall blir det siste HelteRittet han kommer til å ta på seg organisasjonsansvaret for. Elleve ritt og ti år får holde, sier Røysland.

Pussige sammentreff
- Så da får vi se om ikke Helteritt-gjengen greiere å lage et nytt NM terrengmaraton den 8. august, faktisk på dagen fem år siden sist, og det 11. HelteRittet på rad, nøyaktig 10 år og 1 dag siden Kjakan startet det første HelteRittet på Rjukan torg den 7. august 2010, sier Røysland, med alt av datoer i orden.
- Jeg er spent på om vi får til dette, og helt ærlig tror jeg vi skal få til det, hvis folk stiller opp. Vi må jo vise den innstillingen på en slik forespørsel, og traséen er jo Norges flotteste, sier Røysland.
Endelig bekreftelse fra sykkelfobundet kom tirsdag ettermiddag.