(Nettavisen): Norske helsemyndigheter betegner situasjonen som uoversiktlig og sier bildet «kan endre seg raskt».
Utenriksdepartementet melder torsdag ettermiddag at de fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Belgia. Endringene gjelder fra og med 1. august.
Alle reisende fra Belgia som ankommer Norge fra og med 1. august blir ilagt ti dagers karantene. Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 1. august.
Torsdag sier Folkehelseinstituttet til Nettavisen at økte smittetall gjør det nødvendig med ny vurdering av en rekke land.

«Rødglødende» koronatelefon gjør at kommunen tar grep: Disse får teste seg først
Danmark åpner opp
- Det er flere land som nå har økte tall, herunder Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike. Vi vil gjøre ny vurdering av disse neste uke, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet i en e-post til Nettavisen.
Torsdag ettermiddag ble det også klart at Danmark åpner opp for reiser til hele Sverige.
Alle len i nabolandet er nå åpent for karantenefrie reiser for danskene. Att på til åpner Danmark for reiser til Portugal.
De har i motsetning til Norge ikke markert Spania eller Belgia som «røde land», skriver Politikken. Reisende i de mest utsatte landene oppfordres i stedet til å teste seg ved gjenkomst.
Ett av kriteriene danske myndigheter bruker, er at smittetallet i et land må være under 20 per 100.000 innbyggere. Når et land først er åpnet helt, er grensen for at det skal stenges igjen på 30 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.
De norske kriteriene for å plassere et land eller en region på grønn liste for karantenefri reise er også at det er færre enn 20 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to uker vurdert på landnivå (14-dagers insidensen).
De siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC) torsdag viser at dette tallet for Tsjekkias del nå er 24,6, for Østerrike er det 19,5 og for Frankrike 17,7. For Belgia er tallet 31,8.

Overlege på St. Olavs tar et oppgjør: – Det er noen som ikke klarer å stoppe seg
Varslet nordmenn i Belgia per SMS
Tirsdag varslet myndighetene en snarlig ny vurdering av Belgia, og torsdag kom altså bekreftelsen. Norske borgere i landet har allerede fått SMS om å forberede seg. Da statusen for Spania var i ferd med å endre seg i forrige uke, gjorde myndighetene det samme.
Lørdag 25. juli gikk Spania fra grønn til rød status for nordmenn, mens Ungarn gikk fra rødt til grønt. I Sverige ble det åpnet for fire nye regioner; Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er regionene Kronoberg, Blekinge og Skåne grønne i Sverige.
Grønne og røde land
De norske reiserådene er som følger: Alle som ankommer Norge fra utlandet skal være i hjemmekarantene i 10 dager, hvis ikke det er gitt unntak for det landet/området du kommer fra. Status for innreisekarantene for regioner i Norden og land i EU/EØS/Schengen er listet opp i en tabell fra Folkehelseinstituttet. Reglene trådte i kraft fra midnatt natt til 25. juli 2020.

Fire pasienter i karantene etter St. Olavs-ansatt fikk påvist korona
Land og regioner i Norden
Danmark er på grønn liste for norske reiseråd med samtlige regioner: Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sjælland, Syddanmark, Grønland, Færøyene.
Regioner i Sverige på grønn liste: Blekinga, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro, Östergötland.
Videre er hele Finland og Island på grønn liste.
Grønne land og regioner i EU/EØS/Schengen
Fra 1. august er disse landene inne på grønn liste fra Folkehelseinstituttet: Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Ungarn, Østerrike.
Merk at Utenriksdepartementet fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for, et reiseråd som gjelder til 20. august.
Røde land og regioner i EØS/Schengen
Andorra, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania, Spania og de regionene i Sverige som det ikke er unntak for.
- Ikke en oppfordring til å reise
Utenriksdepartementet kommer også med dette generelle rådet:
«Unntakene fra reiserådene er ikke en oppfordring til å reise. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til. Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt. Tiltak og restriksjoner i hvert land kan være annerledes og mer omfattende enn norske smittevernregler».
Videre råder UD alle som velger å reise utenlands å ta med gyldig pass og reiseforsikring. UD oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.
Kommentarer til denne saken