Tungt drama på BBC

Hørespill: BBC lagde hørespill av tungtvannsaksjonen allerede i september 1945. Her fra innspilling av hørespill i nederlandsk radio 1945

Hørespill: BBC lagde hørespill av tungtvannsaksjonen allerede i september 1945. Her fra innspilling av hørespill i nederlandsk radio 1945

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vemorkaksjonen ble radiodrama på BBC allerede i 1945.

DEL

«Rjukan-aksjonen som skuespill i engelsk radio» heter overskriften på en artikkel i Langesund blad fra 29.september 1945.

Tungtvannsaksjonen er dramatisert i ulike filmer både i norsk, fransk og amerikansk regi, men at aksjonen ble dramatisert for radio allerede i september 1945 er mindre kjent. Under et halvt år etter at tyskerne kapitulerte i Vestfjorddalen, var altså BBC på lufta med et hørespill. Dette var et år før rjukangutten og journalisten Per Bøhn kom med boka «Norsk innsats i kampen om atomkraften» og to år før Knut Haukelid skriver «Det demrer en dag» · I reportasjen heter det videre.

«Den som er lykkelig eier av et radioapparat og dertil hørte på BBCs utsending kl 21.30 forrige fredag fikk en hyggelig og uforglemmelig opplevelse. Det berømmelige sabotasjearbeide i forbindelse med sprengingen av tungtvannsanlegget på Rjukan ble fremført som hørespill med engelske skuespillere» skriver en begeistret journalist i lokalavisen for Langesund.Datoen for sending er trolig 21.9.

Det er historikeren Tormod Christiansen som har funnet fram til klippet. Han har arbeidet med ulike prosjekter knyttet til krigen og Telemark.

-Det sies at hørespill er dyr radio, men billig dramatikk. Det er enklere å produsere enn både teater og film. Utover sommeren og høsten 1945 hadde Vemork-aksjonen – eller Rjukan-aksjonen som den omtales som her- blitt omtalt i en rekke aviser og magasiner i den vestlige verden. Denne historien inneholder mye dramatikk – og det er ikke rart om en radiodramatiker og noen skuespillere kaster seg rundt når stadig flere detaljer rundt aksjonen blir kjent, påpeker han.

Christiansen utelukker ikke at BBCs radiointervju med Joachim Rønneberg i september 1945 kan ha inspirert noen andre i radiostasjonen.

I lokalavisen heter det videre:

«Man ble med på ferden fra dens første begynnelse, starten fra en flyplass et eller annet sted i England, fallskjermhopperne i aksjon i luften og deres strabasiøse ferd over fjellet til Rjukan. Og til slutt selve det vellykkede angrep på tungtvannsfabrikken som en engelsk professor etter hørespillet kommentret med at «these young mens work have probably changed the worlds face. Det var ganske forunderlig å høre våre gutter bli introdusert : - Litn.Rønneberg played by…Mr…so and so. Einar (kapt. Skinnarland) played by – osv»

Etter hørespillet gjenga man Winston Churchills berømmelige interpellasjon : «What can we do for these brave young men»

«En hyggelig stund for en nordmann, og for en reklame for vårt land. Det er nok ikke tilfeldig at guttene fra Rjukanferden pranger øverst på listen over norske krigsdekorasjoner for tapperhet i felt»


Egil Stensrud / Bjørn Iversen

Artikkeltags