Gå til sidens hovedinnhold

Høyspenten til Lede er fortsatt ikke oppe – varsler smell i formiddag

Montører fra Lede AS jobber på høygir for å fikse 132kV kraftledningen Mæl - Mår. Stålbedrifter utfører nattarbeid for å lage mastedeler. Fra klokka 9.00 og fram til 13.00 idag kan det ventes et kraftig smell.

Mæl kraftverk er koblet ut på sjuende døgnet fordi nettet som leder produsert strøm herifra og opp til friluften ved Mår ikke er reparert. Dermed går elva stor i nedre Måna.

- Det har vært omfattende skader. En masse trær er falt over linjene. Dette er ryddet bort, men vi har ikke reparert alle skadene på nettet, opplyser Jan Ivar Jørgensen i Lede - tidligere Skagerak Nett.

Bruker retningsstyrt lunte

For å skjøte linjene brukes retningsstyrt lunte – vikla rundt et aluminumsrør – slik at den klemmer og komprimerer. Dermed blir skjøten bedre. Siden tirsdag har det vært tre - 3 - smell her.

- I løpet av formiddagen så blir det et nytt smell. I og med at detonasjonen skjer i friluft så kan det bli høylytt. Jeg har allerede varslet nærliggende grunneiere og jeg beklager kort varsel. Førstepri nå er å få nettet opp – slik at kraftverket kan settes i gang igjen, sier han.

I alt 7-8 montører er på saken. Innimellom har noen av dem vært inne i Bondal for å utbedre skader på nettet der. Nå jobbes det på nettet 200-300 meter fra jernbanebrua på Miland.

Nattarbeid

Blant annet har en mastetopp brukket. Spjelkinger er foretatt, men noe har også krevd spesialtilpassa deler.

- To bedrifter i Vestfold – Stålprosjekt AS og Duozink AS – har kastet seg rundt og utført nattarbeid for å skaffe deler, opplyser han.