Gå til sidens hovedinnhold

Hvem kan man stole på?

En liten japansk filmperle venter den som tar turen på Spionens kone på Rjukan kino. En film fra krigen som er både et spion- og krigsdrama, med en touch av Hitchcock.

Krim- og spiondrama på kino

Spionens kone er et vakkert filmet historisk drama, med så subtile og elegante skuespillerprestasjoner at filmen vant Sølvløven for Beste Regi på Filmfestivalen i Venezia. Spiondramaet er også en krigsfilm.
I det andre verdenskrig bryter ut i Japan i 1940, reiser Yusaku Fukuhara til Manchuria. Der blir han vitne til hendelser så forferdelige at han ikke engang vil fortelle sin kone om det. Men hemmeligholdet blir starten på et farlig spill mellom ektefellene.
Fukuhara-familiens vestlige livsstil blir sett på med økt mistenksomhet av autoritetene. En krig med USA truer i horisonten, og man ønsker ikke å bli sett på som upatriotisk. Men Yusaku kan ikke glemme grusomhetene han bevitnet. Han ønsker å avsløre ondskapen overfor verdenssamfunnet - et svært farlig spill.

Hans kone Satoko får ikke vite noe, og begynner å mistenke utroskap etter at hun finner ut at ektemannen tok med seg en kvinne hjem fra Kina. Når kvinnen blir funnet drept, blir Satoko avhørt av barndomsvennen Taiji Tsumori, som nå er militærpoliti.
Hva er det ektemannen skjuler, og hvem skal hun stole på? Denne klaustrofobiske thrilleren snor seg med skiftende lojaliteter mot en dramatisk slutt. Hvem forblir stående etter at støvet har lagt seg?
Regissøren Kiyoshi Kurosawa (f. 1955) er en japansk manusforfatter og regissør. Han har vunnet flere prestisjetunge filmpriser, blant annet på filmfestivalene i Cannes og Venezia. Han har laget filmer i mange sjangere, men er spesielt kjent for sine skrekkfilmer. Med hele 32 filmer på samvittigheten er det Cure, Tokyo Sonata og Puls som er mest kjent - inntil denne som har potensialet til å nå ut til mange.

Flotte kritikker

Filmen har hentet flotte kritikker. Det innebærer terningkast 5 fra FilmPolitiet, Adresseavisen, KinoMagasinet og kinomagasinet Cinema.
-----
"Spinner et besnærende nett av hemmeligheter og løgner. Tilhengere av japansk kvalitetsfilm kan bare merke seg denne. «Spionens kone» er nemlig et stilfullt og velspilt krigsdrama, med tåkefull etikk, moral, sjalusi og lojalitet ved utbruddet av andre verdenskrig." FilmPolitiet (Terningkast 5)
-----
"Særdeles velkledd og lekkert anrettet spiondrama fra Japan med en touch av Hitchcock. Severdig krigsnoir med flere overraskende vendinger." - Adresseavisen (5)
-----
"Spionens kone er mer enn bare ren underholdning. Den tar oss til et samfunn hvor fasaden og lojaliteten er grunnpilarer – og som til sist bryter sammen. Kurosawa tar oss inn i en moralsk labyrint som vil gå hjem hos enhver Hitchcock-elsker." Cinema (5)
-----
"Spionens kone er en usedvanlig vakker film om hvordan forferdelige hemmeligheter kan forme et ekteskap og hvordan lojalitet kan forandre liv på godt og vondt. Til forskjell fra de fleste krigsfilmer de senere årene har denne filmen en klar og sterk fargepalett. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene og alt fra kostymer, møbler og biler til lyssetting og kameraarbeid er så nydelig gjort at jeg tror dette må være en av de peneste filmene jeg har sett på lenge." - KinoMagasinet (5)
-----
"Spennende og lekkert - elegant taskenspill i en skikkelig bra historie." Dagsavisen (5)
-----
"Filmskaperen Kiyoshi Kurosawa inviterer oss her inn i en gjettelek. Leken vil pirre de eventyrlystne, men frustrere de som håper på fartsfylt spenning à la et klassisk spiondrama. Vi får servert små detaljer som skaper tvil om både Satokos og Yusakis motiver, uten at det på noen måter er avklarende." - Atenposten (4)