Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor svarer du ikke, Gjermund Ingolfsland?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag (18/3) for tre uker siden stilte jeg deg spørsmål om du kunne forklare din påstand om at «fondene var nesten brukt opp de siste årene» (RA 20/2 d.å.). Jeg viste til tall som motbeviste dette. Likevel er du taus. Betyr det at du nå trekker tilbake dine påstander om økonomien? Erkjenner du nå som regnskapstallene foreligger at vi har et «overskudd» på 30,2 millioner kroner i netto driftsresultat?

Hvorfor er dette viktig? Jo, fordi Frp, Ap og Høyre har skapt en falsk fortelling om Tinn kommunes økonomi. En slik fortelling er blitt spredt rundt omkring hos deres velgere og har en tendens til å bli oppfatta som «sannhet» hvis det ikke blir korrigert med fakta.

Når man lager «fake news» er det fordi man vil legge noen politiske premisser for den politikken som føres.

Det ser vi nå fra alle tre posisjonspartene - en klassisk høyrepolitikk med kutt og nedskjæringer på hele 30 årsverk! Med hvilke konsekvenser? Dette er ganske alvorlig. Dere bør nå forklare velgerne hva den realøkonomiske situasjonen er i Tinn kommune, og hvorfor vi nok en gang går med «overskudd».

Vi hadde nøyaktig samme situasjon for 16-17 år siden. Da var bakgrunnen et såkalt underskudd på regnskapet for 2003, og som blei brukt for det det var verdt av særlig Per Lykke (H) og med støtte fra et sjølsikkert Frp som hadde kommet inn med ei gruppe på fem mandater. Ap diltet dessverre etter. Hele 80 årsverk skulle bort i løpet av den perioden. Befolkningstallet gikk også sterkt ned den gang. Kommunen er nemlig en sterk motor i lokalsamfunnet som gir ringvirkninger.

Etter hvert skjønte heldigvis Ap at denne galskapen kunne de ikke være med på, og fikk hoppet av i tide.

Heldigvis fikk vi en rødgrønn regjering som kom til makta i 2005 med Ap, Sv og SP og som fikk reddet en skakkjørt kommuneøkonomi landet over.

Til høsten er det valg og alt tyder på at vi kan bli kvitt Erna &Co – og dermed vil vi få en bedre økonomi i kommunene i 2022.

Konklusjonen er at økonomien er meget god – og at vi derfor bør ta en «time out» - å se på kuttvedtakene som er gjort for å stoppe nedbyggingen av f.eks. Miland skole. Det er ingen skam å snu!

Steinar A. Miland

Samfunnsengasjert pensjonist