Gavlen Fjellhandel står mørklagt og kald i Tessungdalen – nesten fire døgn etter at vinden og uværet traff knallhardt i Tinn.

På fredag merket de aller fleste vinden godt, men hos Annette Lien og Kenneth Grønstad merker de fortsatt konsekvensene av stormen.

– Nå gir vi alt

Det er et mørkt og trist skue som venter hos Gavlen Fjellhandel mandag formiddag.

Aggregatet går på baksiden av butikken – for å holde det gående så vidt det lar seg gjøre.

– Det er krise nå, ja. Rett og slett, sier en rimelig oppgitt Kenneth Grønstad hos Gavlen Fjellhandel.

– Det å være kutta av fra omverdenen, er ikke ålreit. Vi sender folk til månen og da burde vi klare å få strøm hit, mener han.

Siden fredag har de vært uten dekning, strøm og varme.

Det går utover det aller meste i Tessungdalen.

– Er det en kamp for å redde butikken nå?

– Ja, det er det. Vårt eneste håp er at vi klarer å redde varer og å få solgt litt av det vi har. Nå gir vi alt for å redde dette. Vi var i gang klokka 16 på fredag med aggregat, forteller Annette Lien ved Kenneths side.

Annette sammenligner den lille fjellbutikken med andre butikker som er del av større kjeder – og mener det er annerledes for de i Tessungdalen.

– Hadde noen sagt at vi skulle være strømløse i fire dager minst, så hadde vi bare ledd og sagt «ha ha, det var morsomt». Det er på denne biten det er annerledes for oss som er små, slår hun fast.

(Saken fortsetter under bildene.)

Gavmild sjel reddet butikken

Det var Nils Lauluten som lånte Gavlen Fjellhandel sitt eget aggregat, som har gjort at butikken har klart seg til nå.

– Vi har klart å redde det. Vi har ikke kasta noe, men vi kjemper alt vi kan nå. Vi må rette en stor takk til Nils, fordi vi fikk aggregatet fra han, sier Kenneth og forteller:

– Han hadde et stort ett, og han kasta seg i bilen. Vi ble med han ned til gravemaskinen hans. Vi måtte skru det løs og kjøre opp hit igjen med det.

Nå kjører de ikke aggregatet for mye – og har derfor svært begrensede åpningstider på få timer med flere timers mellomrom.

Et aggregat fra Tinn Energi kom lørdag.

– Vi fikk lånt et lite pusleaggregat på dag to av Tinn Energi. Vi trodde de skulle komme med noe litt større, forteller Kenneth oppgitt.

– Hvordan hadde det gått uten Nils sin hjelp?

– Det hadde ikke gått. Da hadde vi stått og kasta alt, i likhet med slik Kiwi gjorde. Da hadde Stenersen kommet, slår Annette fast.

Kenneth forteller at hvis høyspenten rett ved fjellhandelen fikses – så får de butikken tilbake til normal drift.

– Vi er jo på høyspenten og rett på trafoen. Vi er de første kundene her, så hvis den ordnes så kan vi få oss litt ordentlig søvn. Vi fungerer rett og slett ikke. Det er opp om natta, og hele pakka, sier han og rister på hodet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Forstår kritiske blikk

Per mandag formiddag er det 10 grader i butikkens lokaler. Den eneste varmen kommer fra kjølerne, som avgir akkurat nok varme til å holde gradestokken på den positive siden.

– Nå skal det jo bli mildere, så vi er så takknemlige for at det ikke er snø og kuldegrader. Man må se på «the bright side» også. At vi ikke vasser i snø her nå, når det først skulle skje. Det er for så vidt bra, mener Annette.

Nå nærmer de seg det fjerde fulle døgnet uten strøm eller dekning, og Annette og Kenneth forteller om hvordan de har driftet butikken.

– Vi får ikke varsla folk om at vi har åpent engang. Vi har et skilt utafor, og kjører rundt for å informere folk, og sagt at vi skal ha åpent de og de tidene, sier Kenneth før Annette legger til:

– Man føler seg nesten som Jehovas vitner. Det er stygt å si det, men det er sånn vi har måtte gjøre det.

Begge to forstår at mange nok vil stille seg forundrende og lure på hvorfor ikke butikken har et eget aggregat for bruk i en slik situasjon.

– Det beste hadde vært at vi hadde et aggregat selv, men det er en investering og vi driter ikke penger på denne lille butikken. Hvis det blir butikkdrift framover, så må vi vurdere å få på plass et eget aggregat fordi dette går ikke an, sier Annette.

– Ja, noen vil nok spørre seg hvorfor vi ikke ordner oss aggregat selv. Det er lett å si det. Hvorfor har de ikke aggregat selv? Men man hadde aldri sett for seg dette her. Mange er nok kritiske til hvordan vi har ordnet oss, følger Kenneth opp like etter.