(Rakkestad Avis)

I august brøt partene forhandlingene og nå blir det mekling. Om Handel og Kontor (HK) og Virke ikke blir enige om en tariffavtale for ansatte innen varehandelen under meklingen i lønnsoppgjøret torsdag og fredag denne uken, er det mange ansatte i som blir tatt ut i streik fra 12. september.

– Mange butikker vil stenge helt ned, mens enkelte vil ha redusert åpningstid eller at deler av butikken er stengt. Det vil bli opp til hver enkelt butikk hva som gjøres, sier HK-leder Christopher Beckham til Nettavisen.

– Du vil møte stengte butikker og blide streikevakter med kampglede og streikevilje, påpeker han.

Det skriver Nettavisen.

– Krever full lønn

Totalt sett er det ifølge HKs oversikt snakk om ansatte i 201 bedrifter som kan tas ut i streik. Hvor mange ansatte som vil bli tatt ut i streik, vil de ikke gå ut med foreløpig.

Øverst på HKs kravliste når de møter hos Riksmekleren torsdag, er full lønn under sykdom. Det innebærer at bedriften betaler lønn som vanlig når ansatte er sykmeldt og selv sørger for refusjon fra Nav.

HK ønsker ikke streik, men et forhandlingsresultat. Beckham mener de som har stått på gjennom en pandemi – som fortsatt ikke er over – fortjener et risikotillegg.

– Vi krever at de får full lønn under sykdom. Det er viktig og rimelig, og vårt viktigste krav, sier han.

For å understreke hvor viktig det for dem å nå gjennom med dette kravet, viser han til at de ikke har gått til riksmekleren med dagens butikkavtale siden 1990, og det har ikke vært streik siden 1963.

Beckham har tidligere uttalt til FriFagbevegelse at de har forsøkt å ta ut bedrifter som har gått bra under pandemien, og som ikke har permittert ansatte de siste månedene. Det er for å unngå en dobbeltbelastning.

Se oversikten under for å finne ut om din nærbutikk kan rammes av streiken: