Gå til sidens hovedinnhold

Ikke skyt (på) de uvaksinerte!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av artiklene i RA 11.11. 21 kan man lett få inntrykk at det er de uvaksinertes skyld at korona-smitten er økende igjen i Norge, og lederen samme dag følger opp med å oppfordre disse til å «skru av FB og skru på hodet».

Litt av en karakteristikk av de ca 10 % prosent i Norge som ikke er vaksinert. Helt fra starten av korona-pandemien, har det blitt fokusert på vaksine som eneste medisinske botemiddel.

Jeg er ikke opptatt av konspirasjonsteorier - tror at ingen er smart nok til å ha det fulle overblikk til det (bortsett fra Vår Herre, da).

Men det er sannsynlig at den farmasøytiske industriens lobbyister må har vært særdeles aktive i denne sammenhengen. Inntektene deres er da også formidable! Jeg er ikke generelt mot vaksine, følger ikke med på FB og informerer meg for det meste via de vanlige kanalene. Når jeg likevel har blitt skeptisk til denne vaksinen, skyldes det a) den altfor korte utviklingstiden og b) at vaksinen må tas ikke en, men to ganger for å få full virkning. (Nå snakkes det også om en tredje gang).

Allikevel gir den beskyttelse i kun ett år, og som avtar allerede etter tre måneder. Slik er ikke tilfelle med de vaksinene jeg har fått tidligere, der virkningen kunne vare i ti år!

USA åpnet nylig grensene sine igjen for turister, vel og merke kun for fullvaksinerte. Som likevel må kunne fremlegge negativ koronatest ikke eldre enn tre døgn. Man er nemlig fullt klar over at også disse kan smitte andre.

Da er det ganske utrolig å beskylde uvaksinerte for at pandemien ikke er over, og at fullvaksinerte ikke blir testet ved innreise til Norge. Hvem er egentlig mest utsatt her? I den nylig publiserte kronikken Ikke skyld på uvaksinerte pleiere på NRK´s nettsider skriver bedriftslegen for Diakonihjemmets sykehus: «For pasienter i helsetjenesten er det mer sannsynlig at de kan bli smittet av en vaksinert helsearbeider enn en av de få uvaksinerte». Og « av 34 smittede ansatte siden 1. august i år var 33 fullvaksinerte.» I flg en studie fra oktober i år hun henviser til, smitter vaksinerte like lett som uvaksinerte, og legen mener også at den økte smitten i samfunnet først og fremst skyldes den store «gjenåpningsfesten».

Jeg tar ikke lett på denne sykdommen, og følger myndighetenes påbud. Men er jeg generelt tilbakeholden med å ta medisiner; det er f.eks. lenge siden jeg har brukt antibiotika eller smertestillende. Man kan gjøre en god del selv for å holde seg frisk. Jeg er klar over at sykdom og død ofte rammer uforutsigbar, som f.eks kreft. Men vi skylder da ikke på alle de som ikke får kreft!

Min barnelærdom var at det er sunt for kroppen å få forkjølelse o.l. . Det virker helt galt å vaksinere en hel befolkning for noe de fleste kan tåle – og egentlig kan bli sterkere av. Jeg savner allsidige reportasjer om korona, og ser ikke at vaksineskeptikere kommer nok til ordet. Det sosiale presset i denne saken er enorm og gjør meg veldig bekymret.

Hvor er de kritiske journalistene – har de «skrudd av hodet» alle sammen? Mediedekningen av korona-pandemien minner av og til mer om hjernevasking enn objektiv nyhetsformidling. Meldinger hver bidige time om antall smittede skaper kun frykt, og sier egentlig lite og ingenting.

På samme måte kunne man dekke hver influensa, omgangssyke osv. NB jeg anbefaler sterkt å se på NRKs «Fakta om utryddingen», av og med kjente David Attenborough. Mot slutten av programmet får man rede på hva som kan skyldes fremveksten av korona-viruset, og hva som må til for å få naturen – vårt felles grunnlag – i balanse igjen. I store kriser er det ikke uvanlig å gjøre enkelte til syndebukker – det må vi for all del unngå for å møte nåtidens og fremtidige utfordringer.

Rupert Derben