Telemarking hyllet i Litauen

SKIEN: Tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal er et symbol på frihet i Litauen. I forrige uke ble han hyllet i forbindelse med en minneutstilling i parlamentet i Vilnius.

DEL

(Telemarksavisa) Det skjedde 25. oktober og var en markering av Ingvald Godals 85-års dag.

Til stede var blant andre Godals familie samt politikere fra Litauen som Vytautas Landsbergis og tidligere forsvarsminister Rasa Jukneviciene. Også ambassadørene fra Norge og Litauen var på plass pluss andre gjester.

Det var Odd Godal som takket på vegne av familien og Norge.

Unikt

- Ingen nordmann har fått en tilsvarende hyllest i Litauen, så vidt meg bekjent, sier Litauens honorære konsul Carl Thomas Carlsten som var tilstede under markeringen og beskriver den som storslått.

Han er Litauens offisielle representant i Telemark.

Fikk til internasjonal støtte

Carlsten snakket med Landsbergis.

- Han gav uttrykk for at Ingvald Godal i 1990-1991 ble et symbol på friheten da han mobiliserte internasjonal støtte for Litauen og selv reiste til hovedstaden Vilnius mens sovjetiske soldater omringet parlamentet. Godal holdt sin tale der og ble på den måten integrert i Litauens parlamentariske historie.

- Jeg har dessuten samtalt med Jukneviciene, forteller Carlsten, - også hun har mange flotte ord å komme med om Godal. Dette er ikke annet enn en stor ære for Telemark.

- For meg virker det som om Godal har bidratt sterkt til at mange i Litauen har sansen for Norge. Det er fint at små land kan finne og hjelpe hverandre.

Utmerkelser

Ingvald Godal har blitt tildelt den litauiske medaljen for 13. januar og er utnevnt til kommandør av Litauens fortjenestorden.

Han vokste opp i Rauland og var ordfører i Vinje fra 1976 til 1979. Den politiske karrièren startet opp i Senterpartiet, og han var formann i Oslo senterparti fra 1969 til 1971.

Stortingsrepresentant for Telemark og Høyre var han i årene 1985 til 2001.

Godal døde i januar i år, 84 år gammel.

Artikkeltags