- Vi ønsker oss ikke et sorteringssamfunn

Leif Refsdal, 
valgkampleder for Telemark KrF.

Leif Refsdal, valgkampleder for Telemark KrF.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi er vant til å sortere ting etter hva vi liker og hvor mye verdt tingene våre er, slik som materialer, smykker, utenlandsreiser og biler. Og det må vi sannelig få lov til. Men vi ser i samfunnet også en økende tendens til å sortere mennesker selv om vi er opplært i at alle mennesker er like mye verdt. Og selv om vi er opplært i akkurat det kan det se ut som mange mener at noen mennesker er mer verdt enn andre.

Nye metoder innen bioteknologi er i rivende utvikling, og i løpet av få år vil det være teknisk mulig å konstruere våre avkom ut fra hvordan vi ønsker de skal være. Det er fullt mulig å velge barn ut fra kjønn, øyenfarge, hårfarge og diverse andre egenskaper. Men når teknologien fjerner grenser er det desto viktigere at etikken skaper dem. KrF har menneskeverd som en av kjerneverdiene sine. Det handler nettopp om at ALLE mennesker er like mye verdt. Likevel vet vi at rundt 90 % av barn med Downs syndrom og andre kromosomavvik blir sortert bort før de blir født. Dette fordi loven tillater abort ved alvorlige sykdommer. Downs syndrom er ikke engang en sykdom. Det er en annerledeshet som lager et annerledes og mer spennende samfunn. I Norge er tvillingaborter tillatt i motsetning til i våre naboland. Dersom et svangerskap resulterer i to fostre er det ikke respekt for menneskeverdet å velge bort et av dem. Det er i Norge tillatt med abort inntil 18 uker for fostre med kromosomavvik. Det betyr nettopp at det norske samfunnet definerer noen mennesker som mer verdt enn andre. Vi vil jobbe for et samfunn som definerer alle mennesker like mye verdt. Og menneskeverdet starter ved unnfangelsen, ikke ved 12 uker.  Ikke ved 18 uker. Ikke ved fødselen.

KrF vil fortsatt ha fokus på ny bioteknologi. KrF vil fortsatt tenke etikk i stedet for teknikk.  KrF vil fortsatt arbeide for menneskeverd i sentrum. Krf vil arbeide for likeverd og mot sortering. Krf vil arbeide for at tvillingabort ikke skal være tillatt i Norge. 

Jeg er stolt av å være medlem av et parti som tenker menneskeverd i sentrum. Jeg er stolt av å være kandidat for et parti som har familien som en sentral del av sitt program. Jeg er stolt av å jobbe i et parti som prioriterer ressurser i skolen. Jeg er stolt av å representere KrF. Jeg er stolt av å oppfordre deg til å stemme på KrF.

Artikkeltags