Gå til sidens hovedinnhold

Jon Ivar er ute med første soloplate siden 2004

Milendingen Jon Ivar Stegarud er godt kjent i Tinns musikkmiljø, og nå er han klar med ny EP i soloprosjektet Grapevine Springs.

Jon Ivar Stegarud er en av tre artister med lokal tilknytning som slipper plate denne senhøsten. Nå er han klar med EP'en "The Dark Sea" som er hans andre skive med Ian Romano fra det amerikanske bandet The Outfit på trommer.
Men det er helt tilbake i 2004 at den forrige kom under hans soloprosjekt Grapevine Springs, da spilte han ti låter inn i Laidback studio i Oslo. I mellomtida har han vært opptatt med flere prosjekter, og ikke minst rockebandet Killmotor Hill.

Den jevne tinndøl som likte å ta seg en tur ut på by'n husker nok best milandgutten Stegarud fra Miland/Rjukan-bandet The Schmucks.

-Jeg har ikke gjort noe solo på den tida som har gått siden 2004, men så kom koroaaen med både inspirasjon og tid. Da spilte jeg inn låter i kjellerstua. Jeg har hatt god inspirasjon de siste tida, forteller Jon Ivar.

Han trives godt i Oslo er han bor på Stovner med samboer og to barn, den siste født i sommer. Han er ofte på Miland med familien for å besøke mor. Under oppveksten på Miland var det storebroren platesamling som inspirerte, mens gitarkurs på kulturskolen og skolegang på Rønningen videregående skole etter gymnaset på Rjukan satte enda mer fart i musikkarrieren.

Lager låter i kjellerstudio

Det begynte for alvor med The Schmucks som spilte både i Tinn og en rekke andre steder.
- Ja, det var morsomme tider det. Med Øystein Kjevik på trommer og Ståle Klonteig på gitar og Dag Ole Huseby på bass, sier Jon Ivar. Han har fortsatt kontakt med gjengen.
Ellers har han spilt med The Reverends og siden 2014 har han spilt med Killmotor Hill.

- Ved siden av familien, så lever og ånder for musikken, og skriver låter hele tida. Da søker jeg ned i kjellerstudioet mitt. Låtene kommer til meg hele tida. de bare dukker opp. Jeg må ty til mobilen når det kommer, og det er litt ironisk at det kommer så mye nå med samboer og to barn. Men det kommer ekstra mye låter nå, så kreativiteten er på topp, ler Stegarud.

Den første smakebiten fra den nye plata heter "The Devil Within", og har fått video. Har Hva kan du si om den?

- Det er en låt som om veldig fort. Jeg skreiv den vel på 10 minutter. Det var gøy at den ramla så lett på plass. Spilte den inn i kjellerstudioet mitt, og fikk trommepålegg av en av mine favoritter, Ian Romano som er trommeslageren til Danny Romano i The Outfit som har gjort det, forteller Jon Ivar.
- Jeg kontakta han da han i koronatida trengte å tjene litt penger, og skreiv på facebook at at godt kunne lage litt, dersom noen trengte litt perkusjon, så da kontakta jeg han, og så spilte han inn denne og tre til. Det blei selvfølgelig veldig bra. Og så har jeg spilt inn et par låter til som alle blir å finne på EP'en.

The Dark Sea

- Hva kan du si om de andre låtene?

- Jeg skreiv alle omtrent på samme tida. Det er i americana/folk-tradisjonsområdet, forteller Jon Ivar, som har sitt hjerte i pønken, men som liker alt som har en god melodi.

- Ja, for du har en brei musikksmak!

- Ja, det stemmer nok det. The Schmucks var mer skandi-rock, og Killmotor Hill er mer poppa, men det er nok pønk jeg lytter mest til når jeg skal bli i humør. Det blir mye pønk-rock. Men jeg liker alt med god melodi.

- Kan du så litt om plate-tittelen The Dark Sea? Er det en låttittel?

- Nei, det er ikke det. Det er mer et gjennomgående tema. Det handler litt og å bekjempe indre demoner og det å stå utenfor. Så får folk tenke og tolke hva de vil om det, ler Jon Ivar.

CD-samlinga til broren

- Hva var dine inspirasjoner?

- Det var så mye, men platesamlinga til broren min var nok det viktigste. Der var det mye bra. Jeg var mye på rommet hans og gikk igjennom CD'ene hans. Så begynte Bjørn Tore Bystrøm gitarkurs på kulturskolen da jeg gikk på barneskolen på Miland, og jeg begynte der. Og allerede da begynte jeg å skrive egne låter. Det synes jeg er mer gøy enn å spille andres låter.

- Det er ikke mye som er mer tilfredsstillende å lage en låt, ferdigstille den , og være fornøyd. Jeg liker å jobbe i fred og ro med det. Vi har jo en liten baby nå, så det er ikke alltid det er ro nok til det, men litt blir det da, sier Jon Ivar.Nå er låtene på EP'en ute på strømmetjenestene, og han har låta "The Devil within" med en tekstet video på youtube. Det er en annen tinndøl som har laget videoen, Eirik Backlund Andersson.

- Han er fortsatt en av mine beste venner, og han har laget videoen og fått fram akkurat det jeg ville. Han fikk fram stemninga i låta og gjort en veldig bra jobb. Jeg har mye kontakt med han. Jeg er superfornøyd med den!

- Spent på tilbakemeldingene nå?

- Ja, såklart, jeg håper jeg får mye respons! Det er jo noe av det som er kult med å lage musikk!