Gå til sidens hovedinnhold

Kanonstart på alpinsesongen på Gaustablikk

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidlig kulde og gode snøforhold sørget for full fart i alpinanleggene i Gaustaområdet. Heiskortsalget økte med nesten 50 prosent sammenlignet med i fjor.

I tirsdagens Dagens Næringsliv (DN) kunne en lese perioden fra sesongstart, som for de fleste anleggene var i starten eller midten av november, og ut året 2019, viser tallene en samlet økning i heiskortsalget på 15 prosent sammenlignet med samme periode i 2018. Hemsedal og Trysil er ikke med i tallgrunnlaget ettersom disse eies av børsnoterte Skistar.

Økningen i forsesongen på 15 prosent kommer på toppen av en økning på 13 prosent fra 2016 til 2017 og 23 prosent fra 2017 til 2018., opplyser DN.

Gausta økte mest

Gausta Skisenter, som er en sammenslåing av de to tidligere skianleggene Gaustablikk skisenter og Gaustatoppen skisenter, topper med pluss 49 prosent, foran Oslo Vinterpark med 37 prosent, fulgt av Voss med 35 prosent økt heiskortsalg. I Oppland og Hedmark, der økningen samlet var på ni prosent, ligger Kvitfjell godt an med pluss 13 prosent.

" Det er også fint å se at anlegg som har gjennomført store investeringer, som ny gondolbane på Voss, betydelig utbygging i Myrkdalen og Gausta, får betalt for innsatsen" sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, til DN.

I Buskerud økte heiskortsalget med 11 prosent, hvor Norefjell havnet 20 prosent i pluss.

I regionen fra Agder til og med Møre og Romsdal økte heiskortsalget med 13 prosent. Her havnet både Hovden og Myrkdalen på pluss 20 prosent.

I 2018 hadde Gausta skistenter store problemer med å å komme i gang med sesongen, og de lovet oppgitte hytteeiere, som uttrykte stor misnøye på sosiale medier, at de skulle bli bedre i 2019. Det har de lyktes med. Driftsleder i Gausta Skisenter, Hans Tverberg, sier suksessen så langt i sesongen skyldes store investeringer i snøkanoner og utbedringer i bakkene generelt.

- Det ligger mye arbeid bak denne hyggelige utviklingen, sier Hans Tverberg.

Mildvær

Seks varmegrader, stiv kuling og regn. Slik lyder varselet fra Yr for Geilo målestasjon for onsdag formiddag. På Gaustablikk er det ikke meldt så mildt, noen få minusgrader. Neste uke melder Yr.no at temperaturen vil hold seg rundt 0 grader.

" Det er klart situasjonen nå er utfordrende mange steder på grunn av mildværet. Men tallene viser samtidig en rekordsterk forsesong. Samtidig er det viktig å presisere at de fleste anleggene fortsatt har en solid såle i bakkene og gode forhold" sier Camilla Sylling Clausen til DN.

" Det sies at mildværet skal vare til langt uti mars?"

" Det tror jeg ikke noe på. Vi trenger mer kulde og snø. Nå har vi fått en tidlig kickstart, men det er ikke dermed sagt at hele sesongen fortsetter i det samme sporet. Utfordringen for bransjen blir å holde på gjestene til påsken i april. Det er fortsatt minst fire måneder igjen av sesongen"

Også den svak krona gjør at Norge faktisk har blant de billigste heiskortene i Europa. Det er faktisk bare Sverige og Slovenia som er billigere. Det også mener Clausen slår positivt ut for Gausta Skisenter og andre skianlegg i Norge.