Greta måtte kjempe seg til å få muligheten - nå har hun bevist hun var rett person

LITTLE WOMEN: Hele seks Oscar-nominasjoner, deriblant for beste film og manus og hovedrolle er det blitt for Greta Gerwigs Little Women.

LITTLE WOMEN: Hele seks Oscar-nominasjoner, deriblant for beste film og manus og hovedrolle er det blitt for Greta Gerwigs Little Women.

Så var det klart for Little Women på Rjukan kino. Greta Gerwigs filmatisering av sin favorittroman har fått kanonkritikker, og filmen er nominert til ikke mindre enn seks Oscars. En film hun måtte kjempe seg til å få lov til å regissere.

DEL

RJUKAN KINO FRA SØNDAGOscar-filmene er over oss på kino, og de er kremen av film som er kommet ut like før det ble satt stopp for nominasjonene, og natt til mandag 10. februar får vi vite det, om hvor mange Oscars Greta Gerwigs Little Women tar med seg, men filmen er en av de mest Oscar-nominerte, med sine seks nominasjoner. Filmen er nominert til prisen for Beste film, beste hovedrolle ved Saoirse Ronan, beste birolle Florence Pugh, bestemanus, beste kostymedesign og beste musikk, Alexandre Desplat. Historien forteller om Jo March, som reflekterer over livet sitt og forteller historien om March-søstrene - fire unge kvinner som bestemmer seg for å leve livet på egne premisser. Det er forfatterens egen historie i Concord, Massachusetts, der Jo, Meg, Amy og Beth følges fra de er tenåringer til voksne.

Måtte kjempe seg inn
Regissør Greta Gerwig er kjent som skuespiller, men fikk stor suksess med sin andre film Lady Bird, som fikk fem Oscar-nominasjoner. Da hun høte at Sony skulle lage en ny versjon av denne klassiske romanen som er hennes favorittroman, fant hun ut at hun overhodet ikke hadde vært vurdert for jobben.
- Det var min barndoms bok, og den som fikk meg til å skrive, og til å ville bli regissør, så jeg måtte presse meg inn for å bli vurdert, sier Gerwig til Screen Daily. Og det lyktes. Hun var så intens i møtet med Sony, at hun endte opp med å få jobben.
- Siden jeg vokste opp med denne romanen, men den jeg er er så linket til hovedpersonen Jo, og selv om boken er skrevet for 150 år siden, føler jeg den er så relevant også i dag, sier Gerwig.
- Måten forfatteren da måtte selge inn historien, ligner på den jobben jeg måtte gjøre for å overbevise studio-sjefene, forteller hun.

Tidløst
Med en fantastisk rollebesetning og en smart, sensitiv gjenfortelling av det klassiske kildematerialet, beviser Greta Gerwigs film at noen historier virkelig er tidløse. Historien som er basert på Louisa May Alcotts roman fra 1868. Den er filmatisert seks ganger, mest kjent er George Cukors 1933-versjon med Katharine Hepburn og Gillian Armstrongs 1994-film med Winona Ryder. Men filmen er visstnok aldri filmatisert i nærheten av så godt som denne gang. Den fremadstormende regissøren Greta Gerwig hentet stor suksess med filmen Lady Bird, der irske Saiorse Ronan også spilte hovedrollen, og fikk også en Oscar-nominasjon for den, så nå har hun fire nominasjoner. Kanskje det er nå den sitter? Nå har hun filmet tidenes versjon av den klassiske romanen, og mer heder venter nok Gerwig, som er iferd med bli en av de store nye kvinnelige regissørene, om enn bare med tre filmer i beltet.

Sterk cast
I tillegg til de nevnte Oscar-nominerte Saiorse Ronan og Florence Pugh møter vi Emily Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet, Meryl Streep og Chris Cooper i spissen for en strålende cast. Kritikene har vært strålende, og filmen ligger foreløpig, etter 38.000 stemmer på 8,1 på imdb, hvilket betyr at den ligger inne blant tidenes 250 beste filmer. 95% Fresh på rotten Tomatoes, og en Metacrtic-score på 91% forteller at den verdsettes høyt, så her er det ingenting å lure på. Det er bare å komme seg på kino. Filmen er foreløpig satt opp søndag og onsdag, samt tirsdag 11. februar og i matiné tirsdag 12. februar.

Artikkeltags