Rjukan kino åpner etter korona-stoppen med Guy Ritchies gangsterkomedie Gentlemen onsdag kveld, og til helga er det full rulle med Fremad, 1917 og den første premieren etter kinostoppen, det flotte komidramaet The Peanut Butter Falcon på søndag. Og det er så godt å komme igang igjen at det feires med spesialpriser.
- De første 14 dagene får du kinobilletten og popcorn og brus for 110 kroner, og skal du bare ha kinobilletten blir det enda billigere, forteller kinosjefen som gjør det samtidig med at han henger opp et malt portrett av Magnhild Lofthus. Hun ledet Rjukan kino fra 1912 til 1964 og var både berømt og beryktet for sine mange gratisbilletter. Populær på Rjukan fordi det ga mange innpass, der Rjukan ble kjent for å ha Norges billigste kinobilletter, mens det kom inn klager på henne til Norske Kinomatografenes Landsforening.

Kun 50 per forestilling
- Selv om mange idag ikke kjente henne, virker det som om alle har hørt om henne, og nå skal hun ytterligere fram i lyset, med portrettet man ser når man går ut av kinoen, og vi har pusset opp gangen med led-lys som også kan skifte farge, forteller kinosjefen entusiastisk. For han er strålende fornøyd med at det nå blir kino igjen. Riktig nok bare for 50 personer om gangen i hvert fall inntil det kommer nye korona-retningslinjer.
- Jeg må også be om at flest mulig kjøper billett å forhånd. Vi er pliktige til å hjelpe til med eventuell smittesporing, så ved et sykdomsutbrudd skal vi kunne se hvem som var i salen samtidig. Det er lettere om alle har kjøpt billett på forhånd, selv om det fortsatt er mulig å kjøpe billett i døra, sier kinosjefen.

Flere forestillinger
De første dagne blir det film som hadde begynt på kino før korona-nedstengningen, deretter stoppet alle premiere i hele landet. Men søndag og neste søndag er de første ferske kinofilmene klare med premierer.
- Først ut er en perle av en film om en ung mann med downs syndrom som vil bli wrestler som møter en småkjeltring, forteller Jenbergsen, som har satt opp filmen tre ganger fra søndag.
- Når storfilmene kommer, som f.eks. Børning 3, så kan det bli voldsomt rift om billetten, og da vil det muligens settes opp flere forestillinger rett etter hverandre. Vi får se, først må vi ha et strengt regime. Du får kjøpe billett på forhånd, så følges du inn i salen og kan sette deg hvor du vil - med avstand, sier Jenbergsen. Samtidig kan vi oppleve at kinoen må være forsiktig. Tre måneder med tapte inntekter gjør at kinosjefen ikke kan kjøre mange filmer med dårlig besøk.
- Vi må nok ta litt mindre sjanser enn før, men nå er det viktigste å invitere folk tilbake på kino med spesialpris i 14 dager!