Gå til sidens hovedinnhold

Klar for å nå toppen - med både lange og korte ben

Tinn og Rjukan turlag vil at alle skal nå toppen, og da gjennom toppturer og andre utmarsjer.

Tre spreke damer i Tinn og Rjukan turlag jobber med å legge til rette for at barn og voksne kan komme ut og bli kjent i egen kommune – kanskje gå på tur et sted de ikke har vært før.

Korte og lange ben

-Og her er det turer for enhver, forteller Inger Mari Nymoen.

- Helt fra dagstur til Gaustatoppen og Solspeilet og til en liten rusletur i Øyan eller Lure kulturminneområde, tilføyer hun.

Det skal nemlig være et lavterskeltilbud så alle kan være med, også de som ikke har helse til de mest krevende topper – og barn med korte bein.

- Kjøper man et klippekort, så jakter man på en klype et sted i løypa eller på en topp, forteller Lene Vilnes Fusche.

- Og klippekortet er på en måte et lodd i en konkurranse om å vinne et gavekort av høy verdi til en av våre sportsbutikker. Men da må klippekortet leveres tilbake med minst ti klipp, understreker Lene og legger til at i år er fristen for innlevering utvidet til 30.november. - Høsten kan være lang og fin, så det skal være mulighet for å jakte på klipp helt til snøen kommer, ler hun.

24 turer

Hedda Rist Frydenberg er helt enig.

- Og vi har hele 24 turer å velge imellom, sier hun.

- Av forskjellige årsaker har vi ikke noen nyheter på programmet i år. Nye turer må forberedes et helt år i forveien og 2020 ble jo et veldig spesielt år. Til gjengjeld brukte vi en del tid på å registrere alle turene våre på UT.no og en app som heter SjekkUT. Den kan brukes som turveileder til å finne punktet hvor klypa henger, forteller Hedda.

DNT-Telemark følger med på hvor mange som registrerer seg i appen, og vi fikk skryt fordi vi hadde overraskende mange brukere det første året den var i bruk.

- Men hele systemet er under omlegging, så neste år vil UT.no fremstå i ny drakt, både i forhold til turforslag og målene i Ti-topper’n, forteller turdamene, som lover at informasjon vil bli gitt til de som velger de digitale veivisere.

- Og turheftene kan fortsatt kjøpes og tas med på tur for de som ikke er helt på lag med smarttelefonen, tilføyer Inger Mari, og ønsker seg at de som skal på tur ser ekstra nøye på første side i turheftet:

- Her ber vi nemlig om at folk viser hensyn når de er på tur. Det gjelder blant annet bålfyring, søppel, dyreliv og jegere når den tid kommer.

Nye skilt

- Allerede nå starter jobben med finne nye turer til neste år, og uten å løfte sløret helt, kan Inger Mari fortelle at det allerede er noen på blokka.

- Her må vi gjøre avtale med grunneiere og kartlegge turen, så den kan registreres digitalt og på papir. Så skal det bestilles skilt og stien skal merkes med riktige farger. De største utfordringene er parkering, som vi har sett et klart eksempel på ved Gjuvsjå. I Tinn har vi også mange bomveier som gjør at det er vanskelig å komme inn til de flotte naturstier, tilføyer hun.

De aktive damene ønsker seg derfor forslag til nye turer, som er enkelt å komme til, og kanskje litt hjelp til kartlegging.

Bilder

Lene ønsker seg også fine bilder fra turen. Det er bare å legge dem ut på vår Ti-topper’n sin facebookside, og siden mange bruker Instagram, kan de gjerne merkes med #titopperntinn eller #tinnogrjukanturlag.

-Det medvirker ofte til at folk kommer opp av sofaen og får lyst å utforske alle de flotte perlene vi har i Tinn, sier Lene.

Turdamene avslutter med at turlaget ønsker seg flere medlemmer. Et medlemskap i DNT er nemlig det samme som medlemskap i det lokale turlaget, hvilket sikrer arbeidet med turstier og turgleder for alle aldersgrupper.