Koronasituasjonene snur opp ned på det meste – også 17.mai tradisjonene i Tinn.

-Feiringen blir ikke avlyst, men det blir flere endringer, sier ordføreren.

Kortesje

Rundt omkring blir det kransnedleggelser og musikk som en mini-versjon av Rjukan Janitsjarorkester sørger for, men det store arrangementet blir et 17 maitog som starter omtrent samtidig i Tessungdalen og Hovin og som møtes i Austbygde for deretter å sette kursen mot Rjukan.

-Denne gangen blir det et motorisert 17.mai tog. Rjukan MC-klubb og den lokale veteranbilforeningene stiller opp først i toget. Her er det bare å vaske bilen og hive seg på, oppfordrer Åshild Langeland.

Rådene om sosial distansering gjør at dette er en sikrere måte å feire nasjonaldagen på. Sjelden har så mange hestekrefter vært samlet i et 17.mai tog.

Kortesjen kjører gjennom Atrå, Miland og ender opp på Rjukan.

-Valget falt på plassen foran Syretårnet inne i Næringsparken. Bakgrunnen er at her er det plass til mange biler, presiserer ordføreren.

Frivillige fra Røde Kors dirigerer bilene inn på plassen og eventuelle sideveier i Næringsparken.

-Får folk med seg taler og musikken?

- Ja, dette skjer i et samarbeid med Radio Rjukan som overfører direkte.

Medbrakt

Anne Stormoen representerer 17.mai komiteen i Austbygde. De og de andre komiteene i bygdene slutter opp om fellesarrangementet.

-Det blir ikke det samme som et 17.mai tog til fots, men dette synes vi var et godt alternativ, sier hun.

Hva med is, pølser, brus, kaker og kaffe?

-Folk må ta med medbrakt, fylle termoser og kjølebager. Vi må ta smittehensyn, understreker Åshild Langeland.

Speidertoget går som vanlig gjennom Rjukans gater med korrekt avstand - bortsett fra at det denne gangen blir kransnedleggelse ved Sønsteby-statuen. Kvintetten til Rjukan Janitsjarorkester spiller flere steder, blant annet ved markeringen ved Minnestatuen ved Rjukan kirke, Mannheimen og beboerne der, Eldres Hus og Tinn Helsetun i Austbygde. Flere av arrangementene kan en få med seg over lokalradioen og RAs nettavis.