Rekordhøye søkertall til høyere utdanning

Artikkelen er over 1 år gammel

Totalt 140.700 personer har søkt høyere utdanning i år, det er en økning på over 6000 sammenlignet med fjoråret.

DEL

(Laagendalsposten) Blant 140.700 på landsbasis er 125.000 personer kvalifisert for minst ett studium. Rundt 100.000 søkere har fått tilbud om studieplass, men kun 57.000 av disse har fått tilbud om sitt førstevalg. Nasjonalt har det via Samordna Opptak blitt sendt ut 98 277 studieplasstilbud, noe som er ny rekord.

Universitetet i Sørøst-Norge har sendt ut tilbud om studieplass til 7607 søkere gjennom Samordna opptak og til 4071 søkere gjennom lokalt opptak. I tillegg er det sendt ut over 12 000 tilbud om plass på ventelister.

Petter Aasen, rektor ved Høyskolen i Sørøst-Norge, er fornøyd med det første hovedopptaket i Universitetet i Sørøst-Norges historie.

– Det ligger an til et meget godt opptak for det nye universitetet. Jeg vil gratulere alle som har fått tilbud ved vårt universitet, og ønsker dem hjertelig velkommen til studiestart i august, sier Aasen.

REKTOR: Petter Aasen, rektor ved Høyskolen i Sørøst-Norge.

REKTOR: Petter Aasen, rektor ved Høyskolen i Sørøst-Norge. Foto:

JUS bachelor og engelsk årsstudium vanskeligst å komme inn på

For å komme inn på JUS i år måtte man ha et karaktersnitt på 53,2. Av årstudiene var det engelsk som var vanskeligst å komme inn på, der poenggrensen var 55,3, forteller rektoren.

Ved USN gis det i år flest studieplasstilbud ved utdanningsområdene økonomi og administrasjon, lærer og helsefag, med henholdsvis 1423, 1190 og 1130 tilbud hver. Innen førstnevnte område er 768 søkere tilbudt plass på bachelor i økonomi og ledelse. Innen helsefag er det blitt sendt ut 727 tilbud om studieplass ved universitetets sykepleierutdanning (både heltid og deltid), mens det er sendt ut 613 tilbud om plass ved barnehagelærerutdanningen og 467 tilbud ved grunnskolelærerprogrammene.

– Det ser vi ved at vi som vanlig har svært gode tall på helse- og sosialfagutdanningen. Det gjelder også for barnehagelærerutdanningen, økonomi og ledelse samt de maritime utdanningene våre. Vi er også glade for at grunnskolelærerutdanningene og våre tre lektorutdanninger kan vise til såpass sterke tall. I tillegg bidrar de alternative rekrutteringsveiene til at vi også oppfyller vårt samfunnsmandat innen ingeniørutdanningene, sier Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekvalitet ved USN.

Lange ventelister

– På alle våre campus, foruten Rauland, har vi lange ventelister. Bare ved campusene i Drammen, Porsgrunn og Vestfold har vi studier som til sammen har søkere på nesten 10 000 ventelisteplasser. Dette skulle tilsi at USN bør tildeles nye studieplasser i fremtiden for å dekke behovet i vår region, sier Austenå.

Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekvalitet ved USN.

Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekvalitet ved USN. Foto:

Ventelisteplassene ved USN fordeler seg på 52 ulike utdanningstilbud, men det er særlig til de store helse- og sosialfagene at flest søkere står på venteliste. Bare sykepleierutdanningen alene har 5249 søkere på venteliste. I tillegg er 873, 652 og 493 søkere satt på venteliste til studieprogrammene for henholdsvis vernepleier, barnevern i et flerkulturelt samfunn og radiografi. Studiet med flest personer på venteliste, som ikke tilhører Fakultet for helse- og sosialfag, er bachelor i jus med 484.

27.000 uten tilbud

Samordna opptaks tall viser at det har vært en kraftig oppgang i antall kvalifiserte søkere. Samtidig er det rundt 27.000 kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud om studieplass.

– Det er en effekt av at søkertallene øker, mens antall studieplasser ikke øker i samme tempo, sier avdelingsleder ved Samordna opptak, Geir Sverre Andersen.

Dette er studiene med høyest poenggrense ved ordinær kvote:

 1. Medisin, høst, UiO. Poenggrense 68.5
 2. Medisin, vår, UiO. Poenggrense 67.2
 3. Medisin, NTNU. Poenggrense 67
 4. Medisin, UiB. Poenggrense 66,6
 5. Medisin, UiT. Poenggrense 66,4
 6. Psykologi, høst, UiO. Poenggrense 66,2
 7. Odontologi, UiO. Poenggrense 65
 8. Psykologi, vår, UiO. 64,9
 9. Odontologi, UiB. Poenggrense 64,5
 10. Odontologi, UiT. Poenggrense 64,2
   

Her kan du søke på ledige studieplasser 

20. juli, klokka 09.00 åpner SO for søking på ledige studieplasser. Allerede i dag (19. juli) er lista over ledige studieplasser lagt ut på deres nettside. Også dem som ikke har søkt om studieplass tidligere kan registrere søknad her.

Opptaket fra 20. juli er løpende, som vil si at jo tidligere du søker (med forbehold om at du dekker opptakskravene), jo større er muligheten for at du mottar tilbud om studieplass. Austenå råder søkere å følge nøye med på sidene for ledige studieplasser på usn.no.

LES OGSÅ: Mange kjører imot den enveiskjørte sentrumsgata

LES OGSÅ: Vikepliktsskiltet har vært borte i over en måned

LES OGSÅ: Tjener rått på hentemat

Artikkeltags