Gå til sidens hovedinnhold

Krever statlig fullfinansiering av krigsminnet Tungtvannskjelleren på Vemork

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I helgen vedtok årsmøtet i Vestfold og Telemark FrP med innspill fra Tinn FrP følgende resolusjon som sendes Frps stortingsgruppe:

Den 3.desember ble det kjent at det var funnet nagler man mener stammer fra et 17 meter stort vikingskip på Jarlsbergjordene. Dette skal undersøkes nærmere høsten 2019. Håpet er å finne et helt vikingskip. Det vil være en verdenssensasjon! Vestfold er svært kjent og rik på vikinghistorie. Tønsberg er ifølge Snorre, Norges eldste middelalderby grunnlagt før 871. Og er godt kjent for tidligere vikingefunn som feks funnene i Oseberghaugen. Disse funnene er i dag godt bevart på vikingmuseet på Bygdøy. En evt utgraving, ivaretakelse samt utstilling vil ha en betydelig kostnad som må finansieres over statsbudsjettet. Hydrogenfabrikken på Vemork sto ferdig i 1929. Historien er så viktig at i juli 2015 ble industriarven på Rjukan og Notodden innskrevet på UNESCOS verdensarvliste. Best kjent er nok allikevel hydrogenfabrikken fordi den var målet for tungtvannsaksjonen, den største sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under andre verdenskrig. Denne aksjonen ble kalt «Operasjon Gunnerside». Historien om sprengingen natt til 27.februar 1943 er vel kjent den dag i dag, men ingen har siden operasjonen, dokumentert kjelleren, som raskt ble gjenoppbygget. I 1977 bestemte Norsk Hydro seg for å sprenge fabrikken etter at produksjonen hadde stått stille i 6 år, og man har trodd alt lå i ruiner siden den gang. Gleden var derfor stor da det ble vedtatt at kjelleren skulle forsøkes oppgravd, og i begynnelsen av oktober 2017 ble tungtvannskjelleren funnet helt intakt. Sikringsarbeidet ble imidlertid stoppet høsten 2018 og krigsminne står i fare for å bli ødelagt, grunnet manglende finansiering. Det var ikke funnet plass til dette i statsbudsjettet. Finansiering av ivaretakelse av vår forfedres vikinghistorie og vår krigshistorie og verdensarv kan ikke være et lokalt ansvar. Dette er nasjonale skatter som bør fullfinansieres av staten.