Det er tatt værforbehold og en har lekt med tanken om at man skal styre det etter sola, men slik værmeldingen ser ut nå, blir det tirsdag 30. oktober uansett vær. Det er på dagen 5 år siden solspeilet ble "åpnet" til stor interesse fra verdenspressen.
Mange steder i verden er nå Rjukan vel så kjent for solspeilet som for tungtvannssabotasjen, og enda en "claim to fame" for Rjukan og Tinn.

Inviterer alle
En komité med basis i kultur har laget opplegget, og lover endel overraskelser. Det blir solmusikk og godstemning på torget uansett vær. Om sola titter fram er det bonus. det viktigste er feiringa.
- Vi setter opp en scene og der skal Øystein Haugan solbade gjester som skal fortelle litt, sier kultursjef Marit Kvitne. Barnehager og skoler er invitert, og det blir musikk og øye, forteller kultursjefen, som mener solspeilet er verdt å markere. De fem årene har gitt Rjukan mye omtale, og har gitt verdifull markedsføring.

- Kom klokka 12!
- Klart det må feires, og jeg har fått de solsengene jeg ba om. Intervjuer skal selvfølgelig gjøres liggende på solseng på scenen, sier verdensarvkoordinator og solspeil-entusiast Øystein Haugen. Han var den som først mente at 5-årsjubileet må feires.
- Nå inviterer vi alle til å slippe alt de har i henden, ta på seg solbriller og kom til torget tirsdag. Om det blir snø, er det ingen hindring, moro blir det lell, mener Haugan, og forteller at arrangementet varer maks en liten time.
Litt av meningen er å få nye bilder som sendes verden rundt med litt om hvordan man har opplevd fem år med solspeil.