Telemarkstroll i komiserie

TELEMARKSTROLL: NRKs nye komiserie Magnus, som har premiere fredag, har protese-effekter om allerede vekker internasjonal oppsikt

TELEMARKSTROLL: NRKs nye komiserie Magnus, som har premiere fredag, har protese-effekter om allerede vekker internasjonal oppsikt Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En håpløs politietterforsker får en en drapssak som er ute av denne verden. Det er konseptet i NRKs nye komisatsing som er spilt inn i Dalen i Telemark. Fra i dag ligger de første episodene ai NRKs nettspiller.

DEL

KLAR FOR TV-PREMIEREDen premiereklare komiserien «Magnus» hentet igår terningkast seks av anmeldere som har fått se de første fire episodene. VGs anmelder. VG mener serien er vannvittig og fantastisk, og tidvis hysterisk morsom. - Den er vanvittig smart, ganske svart og helt genial, mener anmelder Tor Martin Bøe, som skrive rat serien nærmert gjenoppliver norsk humor. Aftenpostens Asbjørn Slettemark mener serien på sitt beste er en psykedelisk Visit Norway-reklame regissert av Coen-brødrene. Dagsavisen mener den er beste norske serie på mange år, og sammenligner det fikive stedet Frestad, der trollene kommer fram, som et norsk Fargo. Både VG og Filmpolitiet har trukket fram "Magnus" som en av de 10 seriene de gleder seg mest til i 2019.

Forventer reklameeffekt
Av NRKs selv beskrives den som "en krimkomedie om usannsynlige vennskap, norrøn mytologi og ett og annet troll". I februar i fjor sto Dalen i Telemark på hodet da innspillingen av «Magnus» pågikk, og forventningene til at serien skal være topp reklame for Tokke, Dalen hotell og hele fjell-Telemark er store. Serien er laget av "Side om side"-skuespiller Vidar Magnussen, sammen Geir Henning Hopland og Rolf Magne Golten Andersen, og Magnussen spiller selv hovedrollen som den komplett udugelige politietterforskeren Magnus Undredal. Magnussen har selv beskrevet serien: "Du kan tenke deg inspektør Clouseau fra «Den rosa panteren» møter Netflix-scifi/thriller-serien «Stranger Things»". Etterforskner Magnus har med seg en kollega og nabogutten på en sak som skal være ellevill.

Oppsiktsvekkende effekter
Effektene i serien har allerede fått internasjonal oppmerksomhet, opplyser Filer Film og TV.. Amerikanske Jim Udenberg sa opp jobben som make-up-sjef for Universal Studios i Orlando i Florida og kom til Oslo for 14 år siden, for å gi barna en bedre oppvekst. Han og teamet har designet og produsert en rekke fysiske masker og proteser for skuespillerne, som i løpet av de ti episodene skal fremstille alt fra hverandre til troll og gnomer. Det har han gjort ved hjelp av store mengder silikon, avstøpninger av skuespillernes ansikter, der fem medhjelpere sysselsatt i månedsvis.
- "Magnus" er kanskje det kuleste prosjektet jeg har hatt i hele karrieren – rett og slett en drømmejobb for en makeup-artist, sier Udenberg til Filter Film og TV.

Premiere fredag
Deler av innspillingen ble lagt til Dalen i Tokke kommune i februar i fjor. Dalen hotell skal være åsted for et mystisk dødsfall i serien og en gård I Dalen ble også tatt i bruk. Porsgrunns-skuespiller Kristoffer Olsen har rollen som trollet Erik i serien, og mange mange lokale statister er også engasjert. NRK håper at serien skal bli en hit, og bli en salgssuksess også i utlandet. Det er selskapet Viafilm, som står bak komiserier som "Vikingane", "Dag" og "Lilyhammer", som er produsent. De to første episodene blir lagt ut på NRK nett-TV fredag morgen og vises på NRK1 på kvelden samme dag. De fem påfølgende ukene blir det lagt ut og sendt en episode hver helg.

Artikkeltags