Smeder for en dag

Moro på skolen: Elias Skov Våer og Adrian Johansson og resten av gjengen i 10. klasse i Atrå hadde det veldig moro som smeder for en dag.

Moro på skolen: Elias Skov Våer og Adrian Johansson og resten av gjengen i 10. klasse i Atrå hadde det veldig moro som smeder for en dag.

Smedtradisjonene ligger tykt utenpå mange slekter i Tinn. Denne uka har elever fra Atrå ungdomsskole fått smake litt på faget også.

DEL

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing for at elever skal få møte profesjonell kunst og kultur innen kulturarv, litteratur, musikk, film, visuell kunst og scenekunst.

Ivrig ungdom

Telemark fylkeskommune har for skoleåret 2018/19 smiing som ett av tilbudene for ungdomsskoleelever. Terje Granås driver egen smie og har vært stipendiat i smiing hos Norsk håndverksinstitutt. Han er også utdannet formingslærer. Med støtte fra Norsk håndverksinstitutt har han i høst vært på turne med klassesett av feltesser, ambolter og småverktøy. Denne uka var det elever fra Atrå ungdomsskole som hadde gleden av å lære litt om dette tradisjonsrike håndverket i Tinn. For smedmesteren fra Aust Agder var det å komme til Tinn som å komme til hellig grunn.

– Kjenner godt til smedtradisjonene her. Det er jo en ære å få lov til å lære bort litt av dette faget til smedenes etterkommere. Ungdommen her har vist stor læreglede, og da er det jo ekstra moro, sier Terje Granås.

Smeden forteller at den generelle delen av læreplanen omtales «praktisk ferdighet og innsikt – trene både hånd og ånd».

- I dette tilfellet smir elevene ildraker og får gjennom dette prøvd seg i tradisjonelt skapende arbeid, forklarer Granås, som etter to dager i Atrå reiser til Rjukan ungdomsskole neste gang. Nylig har han også lært bort smedfaget til elever i Hjartdal.

– Jeg skal rundt i hele Telemark. Helt fantastisk.

Smeder i slekta

Elevene fikk kort innføring i smedfaget, deretter jobber de parvis ved feltessene. De fikk erfaring med oppfyring, manuell innblåsing av luft, og bruk av ulike typer verktøy. I prosessen tilegnet de seg materialkunnskap om smijern. Alle elevene fikk smi sin egen ildrake.Snorre Bjørtuft fortalte at han hadde smeder i slekta, men at dette var første gang han fikk testet faget selv.

– Veldig moro. Litt vanskelig, men fikk det til, sier Snorre.

Arbeidskompis Hølje Boksasp har også smeder i slekta, faren hans er egentlig sølvsmed, forteller han.

– Veldig artig dag, sier Hølje.


Artikkeltags