Klar for festival

FREDAG: Forfatteren Tove Nilsen stuper ut i bokbadet med Randi Mossing. Det skjer fredag på lesesalen Rjukan bibliotek.

FREDAG: Forfatteren Tove Nilsen stuper ut i bokbadet med Randi Mossing. Det skjer fredag på lesesalen Rjukan bibliotek.

I morgen går Rjukan Litteraturfestival av bokstabelen. En av dem som kommer er Tove Nilsen. – Slike litteraturfestivaler gir meg mye energi, sier forfatteren.

DEL

Fredag ettermiddag er det offisielle festivalåpningen ved ordfører Bjørn Sverre Birkeland og biblioteksjef Tine Andersen. Etter utdelingen av dialektprisen 2018 og et innslag med folkesang, entrer Tove Nilsen sofaen i Lesesalen. Nilsen som bokdebuterte allerede i 1974, skal bokbades av Randi Mossing. Da RA snakket med Nilsen tidligere i høst, fortalte hun at hun har vært på Rjukan tidligere i forbindelse med opplesninger.

– Men på Rjukan Litteraturfestival har jeg ikke deltatt før. Dette gleder jeg meg til, sier forfatteren, som noen dager i forveien deltok på nyskapningen Groruddalen litteraturfestival.

Hun setter av tid til denne type festivaler.

– Jeg synes det er så bra når ildsjeler drar i gang denne type festivaler rundt omkring i Norges land – biter tennene sammen og sier at dette skal vi klare. Lager en lokal vri på arrangementet som engasjerer. Slike litteraturfestivaler gir meg energi, understreker hun.

Mange forbinder Tove Nilsen med Bøler og Skyskrapertrilogien, men siden hun debuterte i 1974 har hun gitt ut over 30 bøker. De siste har hatt fokus på Kreta og øyhopping mellom to øyer hun kjenner godt: Kreta og Skåtøy. En tur til Rjukan i Telemark er også en reise verdt.

– Å skrive og å reise er to sider av samme sak, sier Tove Nilsen, begge deler handler om å slippe taket og kaste seg ut i det ukjente. Hun lager aldri disposisjon, bøkene blir til mens hun skriver.

Hun har mottatt en rekke litterære priser for sitt forfatterskap. En av prisene som har lokal interesse er Språklig Samlings litteraturpris som hun fikk i 1984. Prispengene ble i sin donert av ekteparet Thomas og Esther Refsdal på Rjukan. En annen av forfatterne som kommer på litteraturfestivalens første dag – Jan Kristoffer Dale – fikk denne prisen i 2017. Dale, som kommer fra Froland, skal intervjues av Egil Stensrud i lesesalen.

-Vi har forsøkt å sette sammen et variert program for årets festival, forteller biblioteksjef Tine K. Andersen.

Også i år blir det samkjøring med Rjukan kino og den store kinodagen lørdagen. Hun understreker at festivalen, som arrangeres annethvert år, er et fellesløft som hele kultursektoren i Tinn kommune står bak, også Frivilligsentralen. Barnebokforfatter Bjørn Ingvaldsen tyvestarter fredagen med å besøke skoleelever på Rjukan og i Atrå. Lokale kunstnere går sammen om en festivalutstilling i Kinogalleriet. Etter at Nilsen og Dale har gått av scenen avsluttes kvelden med Finn Bjelke og popquiz-kveld på Rallarhuset

-Temaet for årets festival er språk. Vi kan vel også legge til kjønn, forteller biblioteksjefen.

Denne gangen er det avsatt litt mer tid til matpauser mellom arrangementene

Igor Dunderovic snakket ikke norsk da han ble født, men har lært det siden. På festivalen vil den elleville slampoeten musikalsk leke med sitt nye morsmål. Midtveis lørdag flyttes festivalen til Admini. Hit kommer forfatteren Helene Uri, som også er filolog. Høsten 2018 kom hun ut med boka «Språk og kjønn». Hun har også skrevet flere kritikerroste romaner. Aasne Linnestå, oppvokst på Rjukan, har skrevet en rekke bøker, blant annet diktsamlinga Hu som kom vinteren 2018. På Admini vil hun fortelle litt om samlinga, lese og synge /kvede utvalgte dikt. Festivalen avsluttes på Rjukanhuset med Ketil Bjørnstad. Etter bokbadet med Øystein Haugan vil han holde en minikonsert på Rjukanhusets stolthet: Bösendorferr-flyglet.


Artikkeltags