Kunsten var gjemt under gulvteppene – nå vises de fascinerende bildene i Telemarksgalleriet

PAPIRKLIPP: Helene Brekke og Rita Engedalen gleder seg over å kunne åpne Telemarksgalleriet igjen med papirklipp-kunstverkene til Karen Bit Vejle.

PAPIRKLIPP: Helene Brekke og Rita Engedalen gleder seg over å kunne åpne Telemarksgalleriet igjen med papirklipp-kunstverkene til Karen Bit Vejle. Foto:

Karen Bit Vejle bruker saksen som pensel når hun skaper sine store, detaljerte papirbilder. Lørdag åpner den utrolige utstillingen i Telemarksgalleriet.

DEL

(Telen) – Denne utstillingen har vi ønsket oss lenge, så det er veldig spennende å pakke ut kunstverkene her nå og montere utstillingen, sier gallerileder Helene Brekke.

Skapes underveis

Psaligrafi heter kunstarten – og Karen Bit Vejle sier at hun ikke har motivet klart for seg når hun gjør det første klippet i det store papirarket. Motivene blir til mens hun klipper på frihånd – og det er en møysommelig jobb, for detaljene er ganske utrolige. De største bildene bruker hun et år på å fullføre.

– Man bør helst ikke klippe galt, for da skal man faktisk begynne på nytt, sier Helene Brekke, som vil lyssette papirkunsten slik at de også danner skyggebilder på vegger og gulv.

Fordi papirene er skjøre, er kunstverkene selvfølgelig behørig sikret mellom glassplater. Det største bildet veier derfor 150 kilo og er 3x2 meter stort. Publikum kan glede seg til å få studere kunsten på nært hold. Det er bare å beregne seg god tid.

Klippet i hemmelighet

At Vejle i det hele tatt er kunstner, er på mange måter en tilfeldighet. Papirklippingen var nemlig bare en hobby hun drev med i hemmelighet. Helt til en venn sparket borti gulvteppet hennes og oppdaget de store papirklipp-bildene hun gjemte under teppene. Som ansatt ved et museum så han raskt bildenes potensial – og slik hadde det seg at hun stilte ut for første gang i Trondheim, hvor hun bodde i 30 år, før hun flyttet tilbake til Danmark, som har en lang tradisjon med papirklipping. Den mest berømte papirklipperen er kanskje H.C. Andersen, som er enda mer kjent for sine mange eventyr. Og det var nettopp til disse eventyrene han klippet ut motiver.

KUNSTNEREN: Karen Bit Vejle har klippet siden hun var liten jente. Da hun var 14 opplevde hun en annen papirkunstner og dro rett hjem for å prøve ut ulike teknikker. Hun har aldri gått lei.

KUNSTNEREN: Karen Bit Vejle har klippet siden hun var liten jente. Da hun var 14 opplevde hun en annen papirkunstner og dro rett hjem for å prøve ut ulike teknikker. Hun har aldri gått lei. Foto:

Siden Vejles hemmelighet under gulvteppene ble avslørt i 2008 har publikum over hele verden latt seg fascinere av teknikken og motivene. Det er denne debututstillingen «Med saksen som pensel» med 45 verk som vises på Notodden. Det er en historie bak alle bildene og mye symbolikk i motivene.

Groven tar med munnspillet

Når utstillingen åpner lørdag 16. mai, står Sigmund Groven for musikken. Det blir også første gang på to måneder det er publikum inne i galleriet på grunn av korona-restriksjonene. Fortsatt er reglene strenge, så denne gang må man derfor kjøpe billetter til utstillingsåpningen digitalt på forhånd, slik at arrangøren også har oversikt over hvem som er til stede.

– Og det er selvfølgelig kun 50 billetter i tråd med retningslinjene, sier Rita Engedalen.

Etter selve åpningen, er utstillingen åpen som normalt fremover – og faktisk hele resten av året. For på grunn av Korona-situasjonen har galleriet sett seg nødt til å utsette den neste, store utstillingen som skulle vises til høsten. Da var det litt flaks at Vejle-utstillingen, som skulle rett videre til USA fra Notodden, også ble utsatt og dermed kan vises lenger i Telemarksgalleriet.

– Vi gleder oss til å endelig se publikum i salen her igjen og vi vil selvfølgelig følge alle de gjeldende smittevernsreglene og ber publikum om å ta de samme hensynene, sier Helene Brekke.

SKYGGE: Med plassering og belysning skal Helene og Rita også vise de fine skyggebildene som skapes av papirklippene.

SKYGGE: Med plassering og belysning skal Helene og Rita også vise de fine skyggebildene som skapes av papirklippene. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken