Det er de to avisene Il Post og Il Dolomiti som skriver at landsbyen Primolano ønsker å montere et speil for å bringe sola ned til Primolano sentrum.

Og ordføreren ønsker at speilet også skal kunne brukes om sommeren til å produsere «vegetabilsk karbon» for å drive damplokomotivet i byen.

150 innbyggere

Den italienske landsbyen Primolano i provinsen Vicenza, som ligger i fjellkjeden Dolomittene, lyser vintersola opp i sentrum i bare en og en halv time om dagen.

Det bor bare 150 mennesker der, og for det meste eldre.

Men byen er i et område som satser på turisme. For å få til noen flere timer med lys, jobbes det det nå med et prosjekt for montering av to speil på toppen av fjellet ikke ulikt slik det er gjort i fjellsida på Rjukan.

Det er Rjukan som har inspirert til idéen som begeistrer innbyggerne.

– I noen områder av landet skinner aldri solen, i andre er det bare noen få timer, sier Paolo Perini, som driver den eneste restauranten i Primolano til Il Post.

– Det er ikke som å være i Canada, men om vinteren merkes kulden. Vi er ofte mellom syv og femten minusgrader, forteller han.

Liten by

Stedet trenger sårt attraksjoner.

Den siste butikken stengte for tre år siden og siden den gang har innbyggerne måttet reise ut av landsbyen for å handle.

I landsbyen er det fortsatt et postkontor som bare åpner en gang i uken, et skjønnhetssenter og Perinis restaurant. Det sies at idéen om å kopiere Rjukan å få til et speil ble født blant bordene der.

En annen av dem som er begeistret er ordfører i Valbrenta kommune, Luca Ferazzoli.

I 2017, da den felles diskusjonen startet om prosjektet, så mange på det som en spøk. I stedet begynte ordføreren Luca Ferazzoli å jobbe seriøst med det.

– Speilene vil forutse solens ankomst i noen områder som kan nå Piazza Leone, den viktigste plassen i byen med sitt reflekterte lys. Det vil ikke være mulig å belyse hele Primolano, belærer han leserne.

– Men i det minste vil det gi litt mer lys til enkelte deler av den siste landsbyen Val Brenta før man går inn i Trentino Valsugana. Idéen er ikke helt ny.

(Saken fortsetter under bildet.)

Utsatt i 2017

– Inspirasjonen har ligget der siden Rjukan fikk sitt solspeil, men prosjektet ble imidlertid ble stoppet på grunn av byplanlegging og byråkratiske problemer, forteller han.

Et av problemene som ble tatt opp var plasseringen av speilsystemene.

– Det bør ikke undervurderes gitt det spesielle tekniske utstyret, og om det er vanskelig å komme til i området, sier ordføreren som innser at speilet vil kreve noe vedlikehold, slik vi også har sett behovet på Rjukan.

I tillegg har kommunesammenslåinger også laget problemer.

Sammenslåingsprosessen av de tidligere kommunene Campolongo sul Brenta, Cismon del Grappa, San Nazario og Valstagna, som fusjonerte til den nye Vabrenta i 2019:

– Dette fikk oss også til å konsentrere oss om andre ting, men nå er vi klare til å få det realisert.

I saken vises det også til at idéen fungerer, og er godt testet ut på Rjukan.

– Rjukan er uten lys i seks måneder i året og ligger i en dyp dal mellom to imponerende fjell og ser på bildene minner oss om Primolano-området, sier Ferazzoli.

Viser til Rjukan

Han viser til at solspeilprosjekt på Rjukan har blitt en attraksjon, noe som også ville vært interessant fra et reiselivssynspunkt for dem.

– Det kunne blitt en turistattraksjon, også fordi speilene kunne også ha blitt brukt om sommeren for å produsere «vegetabilsk karbon» for å drive vårt turistdamplokomotiv på Levico-Bassano-strekningen, mener han.

– Varmen som produseres av det reflekterte lyset fra speilet ville faktisk kunne tjene til å tenne brensel for å lage en blanding som ville ha matet damptoget, noe som er et betydelig tilleggselement, mener ordføreren.

– Det kan bedre tilbudet for turistene, ikke bare for Val Brenta, men også for Valsugana. Speilet ville mate toget på en mer bærekraftig måte, ikke med fossilt kull, men med vegetabilsk karbon, som ikke vil tilføre ytterligere CO2-utslipp til atmosfæren, mener han.

Primolano på grensen mellom Trentino og Veneto, er målet alltid å søke en synergi også med provinsen Trento. Faktisk har vi alltid jobbet med at et samarbeid mellom Trentino og Veneto Valsugana kan fremme reiselivet, sier Ferazzoli til avisen It Dolomiti.

(Se video fra damptoget som går i regionen under.)

To ulike speil

I Primolano har det blitt foreslått å installere to speil på 14 kvadratmeter. Det første på et fjell som ligger over en hårnålssving på riksveien nær «Trappene til Primolano», som er et festningssystem som dateres tilbake til det tidlige tjuende århundre; det andre speilet nær hovedtorget i byen.

Funksjonene til de to speilene skal være forskjellige. Det på torget skal bringe solskinn til skyggefulle steder som selve plassen, området foran kirken, eller plassen til vertshuset. Effekten av solen som reflekteres vil ha ubetydelig innvirkning på temperaturen, men betydelig påvirkning for stemningen til innbyggerne, heter det.

Det andre speilet vil også fungere som en energikilde. Det «lineære speilet» er faktisk konstruert på en slik måte at det retter strålene mot beholdere for biomassen med landbruksavfall som man kan få «solkull». Dette skal allerede ha blitt testet andre steder, i Pontebba, i Friuli Venezia Giulia, hvor et lineært speil ble innviet i 2010 for å produsere varmt vann gjennom hele året som samt å varme opp barneskolen i vinterhalvåret.

I saken i Il Post nevner de foruten Rjukan også det enkle solspeilet i Viganellea. Det omtales som det mest kjente solspeilet i Italia, og det ble installert i 2006 i Viganella i Ossola-dalen i Piemonte, hvor solen forsvinner hvert år fra 11. november til 2. februar på grunn av byens plassering i bunnen av en dal. Også i Viganella beveger det førti kvadratmeter store speilet seg takket være hydrauliske stempler som styrer speilets helning for at strålene skal treffe byen over lengre tid, skriver Il Post.

(Se video fra solspeilet i Viganellea under.)

Damptog fra 1910

– En turistattraksjon i Primolano er altså det historiske damptoget som pleide å kjøre i fast trafikk på jernbanelinjen Venezia-Trento, og som ble innviet i 1910. Damplokomotivet er blitt restaurert etter år med forsømmelse, og frakter nå passasjerer og mange turister og ikke minst sykkelentusiaster som ankommer Primolano for å reise på denne strekningen.

Det er nemlig laget sykkelsti på sporet mellom Bassano og Trento.

Før pandemien kom reiste 400.000 turister på damptoget hvert år. Men pandemien har stoppet mye av den trafikken og også sykkelturismen.

– Å lage «solkull» som altså er laget av tørket biomasse som skal brukes til miljøvennlig drivstoff for lokomotivet er å mate toget på en mer bærekraftig måte. Det er en veldig interessant idé også som turistattraksjon, mener restauranteier Perini ifølge Il Post.

– Selv om det foreløpig er marginalt, har dalen vår begynt å tiltrekke seg turister som er oppmerksomme på bærekraft, natur og kultur, mener han.

Prosjektet i gang igjen

Ordføreren i Valbrenta, Luca Ferazzoli, håper at prosjektet som stoppet opp kan komme i gang igjen.

Etter en første grovgodkjenning kom dilemmaet om grunnarealer, da grunneierne ikke var villige til å selge, og få montert solspeil der.

– Kommunen måtte endre byplanen for å starte en ekspropriasjonsprosedyre, med en rekke begrensninger og hindringer forårsaket av byråkratiske spissfindigheter som førte til forsinkelser.

– Dessverre kan speilet ikke plasseres hvor som helst, ellers ville vi ha plassert det et annet sted på kort tid. Vi ordførere må innse at vi kolliderer med virkeligheten som også består av byråkratiske problemer og lange utsettelser, forklarer Ferazzoli.

– Men idéen er ikke forlatt, tvert imot skal vi prøve å fortsette der vi slapp, sier ordføreren.

– For små kommuner som vår er det viktig å være innovative og på en viss måte kunne være et laboratorium for idéer som kunne hjelpe andre, mener Ferazzoli som tror det kan bli en berikelse for regionen.