Gå til sidens hovedinnhold

Lei av koronautsettelser - Nå skulle årsmøtet holdes!

Foreningen Norden har utsatt årets årsmøte fire ganger som følge av korona-pandemien, men nok fikk være nok.

Ikke nok med at Foreningen Norden i Tinn inviterte til fysisk årsmøte på Mathuset Eyde i Hydroparken, de valgte også å invitere til påfølgende to retters middag og foredrag.
- Nå har vi utsatt årsmøtet fire ganger, men nå tenkte vi at nok fikk være nok. Så vi bestemte oss for å invitere til møte med en middag og foredrag ved Torbjørn Myhre om Dal kirke, sa leder Sirkka Eriksen, tydelig lei av at foreningen har vært i dvale.
- Vi har også lagt et program utover høsten, korona-tilpasset, som vi håper vi skal få gjennomført, sa Eriksen til de 13 fremmøtte på årsmøtet som var veldig klare både for årsmøte, middag og foredrag.
Sten Bjarne Furø ble valgt til å lede møtet som gikk unna uten store bravader. Valgkomitéen hadde gjort innstillinger som fikk bifall, og foreningen kunne vise til et solid overskudd, først og fremst på grunn av liten aktivitet det siste koronaåret.
- Det er derfor vi fant ut at vi ville spandere på oss en middag denne gangen. Ikke regn med at det blir vanlig på årsmøter framover, understrekte Eriksen med et smil.


Nydelig middag

Ut av styret gikk Maj-Britt Furø, mens Reidun Martinsen kom inn sammen med ny vara Torbjørn Myhre, som også var spurt om å holde foredrag rundt sin bokutgivelse om Dal Kirke i etterkant.
- Vi inviterer til våre arrangementer utover høsten, sa Eriksen, og viste til at de i høst inviterer til møte og gratis filmvisning av en ny dansk Storfilm og Margrete 1 og Kalmarunionen, som blir en stor begivenhet for foreningen, der man også vil søke å rekruttere nye og ikke minst yngre medlemmer til Foreningen Norden.

En meget lekker gryterett med ris og fondant med jordbær ble servert av Torbjørn Vågsland selv, til mye skryt fra de fremmøtte, før Myhre dro i gang med lysbildeforedrag.
Han hadde sågar dratt med seg flere effekter som ble møtt med stor interesse, deriblant den gamle kirkenøkkelen og to stavbord med kunstnerisk utførelse og fascinerende gamle papirer.
Myhre fortalte om sin interesse for kirken, og historien han forteller i boka, som er så fascinerende at det er Norgeshistorie, blant annet om Dal-madonnaen, som han mener burde mer fram i lyset. En av to som er reddet fra overgangen til den protestantiske trosretningen, som fant sted med brutal hånd alle andre steder i Norge enn i Heddal og Dal.

Spennende historie

Det er også klart at Myhre jobber videre med sine undersøkelse av Dal kirke, som har historie tilbake på 1200-tallet. Begge kirkeklokkene, som er støp på stedet, er fra 1200-tallet, og sagnene om a kirken er flyttet flere ganger fra Møsvatnsområdet og Frøystul, får Myhre ikke til å stemme, heller ikke at en av kirkeklokkene falt i Møsvatn under flytting.
- Jeg velger å tro det jeg finner, og ikke sagnene. De to kirkeklokkene er i alle fall fra samme tid, sa Myhre, som viste bilder mens han gikk igjennom historien.
Kirken ble bygd på det vi kan kalle tvungen dugnad, der alle i sognet måtte bidra. De rike med hester, de fattige med seg selv. Myhre har heller ikke gitt opp å lete etter gamle papirer og skinnbrev som kan være gjemt inne i kirken, kanskje en av kirkesøylene. Søylene er gjennomlyst uten resultat, men nå er det kommet ny teknologi som kanskje kan avsløre mer, fortalte Myhre, alt til stor glede og interesse fra de historieinteresserte tilhørerne.