"Verdens verste menneske" ble sett av nærmere 30.000 på kino i helgen, og på Rjukan var også første forestilling svært godt besøk. Dramakomedien som er den siste filmen i Norges nye film-auteur Joachim Triers Oslo-trilogi fikk i tillegg i går æren av å være en av de tre nominerte kandidatene til å bli Norges Oscar-kandidat til kategorien Beste utenlandske film, sammen med "Den største forbrytelsen" og "Ninja-baby".

– Det er tre filmer den norske Oscar-komiteen mener kan ha en mulighet i konkurransen om en Oscar, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

"Verdens verste menneske" har allerede fått mye oppmerksomhet etter at skuespiller Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes, som første norske skuespiller noensinne.

En av disse tre filmene blir den 25. oktober utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film.
– Alle disse tre kortlistede filmene har amerikansk distributør og vil ha premiere i USA i løpet av høsten, sier Kjersti Mo.

Handlingen

Julie (Renate Reinsve) er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel (Anders Danielsen Lie) – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen.
En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr (Herbert Nordrum). Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske. Det er en kreativ energisk film, og har fått ovasjoner av kritikerne. Karakteren 8,2 på imdb forteller det meste.

Bøttevis med skryt

Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier selv. Det er altså den tredje filmen i Triers Oslo-trilogi der Reprise (2006) Oslo 31. August (2011) var de første, og fikk bøttevis med skryt.

Trier er Norsk films nye gullgutt, om mulig sammen med Eskil Vogt som nylig hadde ute sin grøsser De uskyldige på kino. "Verdens verste menneske" hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i juli, og fikk der strålende kritikker.

Under festivalens prisutdeling mottok Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller. Hun ble med det den første norske skuespilleren til å vinne pris i Cannes.