- Får der fisk Innleder i med! Det er fem ivrige som fisker med stang og langt snøre i fiskefattige Tveitotjernet.

- Nei, vi gjør ikke det. Det er ikke det vi prøver på heller. Det er nok en del som ser litt rart på oss, de tullebukkene som står med fiskestenger og fikser i Tveitotjernet, ler Marita Fjellstad Mårdalen som dro med seg to sølv fra siste casting-NM. Hun leder da også Rjukan & Tinn Fluefiskerklubb, som nå har eksistert i to år etter etableringen en høstkveld i kjelleren på Hyttebyen, og mesteparten av de to åra har vært under korona. Men selv om fluefiskerklubben i Tinn er ung, så har det eksistert fluefiskerforening i Tinn tidligere. Ikke nok med det. Det er stolte tradisjoner.

- Det er litt utrolig å tenke på at det denne måneden, 17.-18. juni, for nøyaktig 60 år siden ble avholdt NM i casting i Tveitoparken i regi av Tinn Jeger og fiskerforening, forteller Fjellstad Mårdalen.
- Øvelsen "sluk lengde" skulle avholdes på stadion, resten ved Tveitotjernet. Man kunne også lese i etterkant at det var en stor suksess på tross av tidvis stiv kuling! Det var hele 60 deltagere, forteller hun.

Fikk 10 000 av RA

Fredag var fem av klubbens 12 medlemmer i Tveitoparken. De pleier å trene i Saaheimhallen, som fungerer utmerket med sin takhøyde, men når det blir sommer er det kjekt for dem å komme ut. Da er det også flere som plutselig ser hva de driver med, noe som er positivt.
- Vi håper jo på flere medlemmer, og da er det bra å komme seg ut i friluft. Kanskje vi inspirerer noen til å ta kontakt. Takket være at vi fikk 10.000 av RA's gaveutdeling, så kan vi kjøpe inn låneutstyr for de som vil prøve seg. Det var vi utrolig glade for, sier Marita.
Hun var i Tveitoparken sammen med Kirsten Lurås, Kristin Ausland Andersen, Johnny Mårdalen og Tommy Sæther. Alle ivrige fluekastere, men bare Kristin deltok i NM sammen med Marita. på presisjonskasting.

Er dere fiskere, eller er det bare for idretten?

- Alle her er folks om liker å fiske, men vi har også noen som er med for idrettens skyld. Men det får bli opp til folk selv, som veit at det er mange fra Tinn som har gode resultater i tidligere NM i casting.

Casting

Og la oss dra tilbake til 1961. Betegnelen "casting" ble på denne tiden brukt med anførselstegn, mens det navnet som ble brukt i avisnotisene var "kasting med flue og sluk", rett og slett.
- NM-et på Rjukan var også uttaksstevnet for VM i Oslo August samme år. Et VM Norsk kasteunion hadde påtatt seg. Norsk kasteunion endret navnet til Norges castingforbund i forkant av VM fordi Norges Idrettsforbund ønsket et mer velklingende navn og at det måtte "sportifiseres", forteller Fjellstad Mårdalen.

- Man kan også lese at da Norges castingforbund skulle stiftes ble navnet utfordret av Tinn Jeger og Fiskerforening som la frem ett endringsforslag om å hete "Norges flue -og slukkasterforbund" fordi det ville være lettere for utenforstående å forstå hva organisasjonen drev med. Drammen sportsfiskere støttet Rjukan, men ble nedstemt, forteller hun, og viser til at dette er historie Marius H. Johannessen, generalsekretæren hos Norges castingforbund har klart å lete frem til.

- Hvorfor vi konkurrerer i denne sporten synes jeg presidenten i international casting federation, Myron C. Gregory ga en fantastisk uttalelse til Aftenposten før VM i Oslo 61, sier Marita:
"- Jeg kan forsikre dem at alle deltakere i dette stevnt også er fiskere. de er interessert i å bedre sine fiskekunnskaper og ferdigheter. erfaringen viser at en dyktig kaster får mer fisk. Vi skal huske på at konkurransekastingen i høy grad har bidratt til å utvikle og forbedre fiskeredskapen, både stenger, snærer og sneller."