(Telemarksavisa) I en ny rapport fra Lungekreftregisteret kommer det fram at pasienter i Telemark kommer dårligst ut i hele landet. Medianoverlevelsen i Telemark er 12 måneder etter diagnosen. Oslo har den beste medianoverlevelsen i landet på ett år og åtte måneder, melder forskning.no.
Medianoverlevelse vil si hvor lenge etter diagnosen halvparten av pasientene er døde. Tallene gjelder pasienter som fikk diagnosen mellom 2017 og 2021.
Trege med å oppsøke lege
Lungekreftregisteret har gjort tilleggsanalyser for å finne ut mer om årsakene til hvorfor medianoverlevelsen i Telemark er dårligere enn i resten av landet. Grunnen til den dystre statistikken bunner ikke i dårligere leger, men trolig fordi telemarkinger er senere ute med å reise til legen. På grunn av dette har kreften rukket å utvikle seg til et mer avansert stadium.
– Det kan også være noe med sosioøkonomiske forhold både i Telemark og i de andre helseforetakene som ligger under landsgjennomsnittet, sier Liv Marit Dørum til forskning.no. Hun er fagansvarlig for alle kvalitetsregistrene i Kreftregisteret.
Ifølge Dørum har Telemark helseforetak hatt fokus på dette i flere år og har kjørt informasjonskampanjer for å få flere til å oppsøke lege tidligere.
Lungekreft er fortsatt den kreftformen som tar mest liv, men overlevelsen har økt de siste årene. For ti år siden kunne rammede bare regne med å leve i åtte måneder etter diagnosen. I 2020 var median overlevelse doblet, til 16 måneder, melder forskning.no. Ifølge rapporten til Lungekreftregisteret skyldes økt overlevelse forbedrede retningslinjer.
Begge kjønn lever lenger med lungekreft enn før. Kvinner lever betydelig lenger enn menn, viser tall fra rapporten for 2021. Menn levde i 13,5 måneder etter diagnosen, målt i median overlevelse. Kvinner levde 21,6 måneder etter diagnosen, åtte måneder lenger enn menn.
Årsakene til denne kjønnsforskjellen er i stor rad ukjent, opplyser forskning.no.
Lungekreft
Symptomer ved lungekreft
- Hoste kan være et tidlig symptom på irritasjon i bronkiene. Røykere har ofte røykhoste og for denne gruppen skal man være oppmerksom på endringer i hostemønsteret. Du skal også merke deg nyoppstått hoste som vedvarer over 2-3 uker og som ikke relateres til forkjølelse.
- Kortpustethet er et vanlig symptom ved lungekreft. Opptil 60 prosent av pasientene har pustevansker samtidig med hoste, heshet og pipelyder.
- Blod i spyttet kan man få dersom kreftsvulsten har vokst gjennom bronkialslimhinnen. Det er sjelden store blødninger, men skal alltid tas alvorlig med mindre det foreligger andre sikre årsaker til dette.
- Gjentagende luftveisinfeksjoner kan være et resultat av at svulsten ligger som en hindring eller tilstoppelse i bronkiene.
- Smerter i brystet på grunn av at lungevevet er tomt for luft og har falt sammen kan også være et tidlig symptom. Dette kan i tillegg føre til infeksjoner og kan gi smerter.
- Smerter mellom skulderbladene er rapportert hos flere pasienter. Smertene er relatert til muskelsmerter og noen pasienter oppsøker fysioterapeut for plagene sine. Den fysikalske behandlingen gir imidlertid ikke ønsket resultat.
- Generelle symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap er også vanlige plager hos pasienter med lungekreft.
Ofte oppdages sykdommen tilfeldig ved at man tar røntgenbilde av lungene, i forbindelse med en antatt lungebetennelse.
Risikofaktorer og forebygging
Årsaken til kreftsykdom er vanligvis ukjent. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. For den som får kreft, vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for senskader.
Slik kan risikoen for kreft minskes:
- Være røykfri. Risikoen for å utvikle lungekreft øker med antall sigaretter som røykes, antall år du røyker, røykestart i ung alder og mengde tjære og nikotininnhold i sigarettene. De som røyker er også ekstra utsatt når de i tillegg eksponeres for andre risikofaktorer.
- Måle radon (kreftforeningen.no) i inneluften i boliger og gjør tiltak dersom det er høye verdier. Risikoen for å få lungekreft som følge av radon er rundt 20–25 ganger høyere for røykere enn for dem som aldri har røykt.
- Følge regler ved håndtering av farlige stoffer på arbeidsplassen, for eksempel fra maling, trykkfarger, metallarbeid (nikkel, silisium, krom), maskinarbeid, røyk, stekeos, sveiserøyk, diesel- og trafikkforurensning.
- Være forsiktig om du kommer bort i asbest (kreftforeningen.no) det er mest aktuelt i yrkessammenheng og noen ganger ved privat oppussing av eldre hus.
- Unngå passiv røyking.
- Holde en sunn kroppsvekt, unngå overvekt og fedme. Begrens mengden rødt og bearbeidet kjøtt.
- Begrense alkoholbruket.
Kilde: Helsenorge.no