Lørdag er den historiske begivenheten da tungtvannsabotasjene får sitt eget museum, og det er lagt opp til et stort program både lørdag og søndag.

Det er hektiske forberedelser til den store åpningen, da det kommer mye fintfolk for å markere at Rjukan og Tinn har fått et kulturminne av dimmensjoner, og dermed en storattraksjon på turistfronten. Ikke bare er det av lokal og nasjonal interesse, men også en aldri så liten internasjonal begivenhet.

- Det er ikke i nærheten av fullt og fortsatt endel billetter søndag, og de finnes på nia.no, sier Kari Einang, som forteller at det har vært hektisk de siste dagene, men at det er klart til åpning lørdag.
Lørdagen er det bare få billetter igjen.

- Jeg forlot Vemork nettopp, og så vidt jeg skjønner er vi godt i rute, sier NIA-direktør Anna Hereid.
- Idag har det vært hektisk vaskeaktivitet og montering av det siste utstillingselementene, og så har det tikket inn med flotte gaver og blomstergaver. I tillegg har vi hatt en siste gjennomkjøring av seremonien, så jeg tro vi legger an til flotte dager både lørdag og søndag, sier Hereid.

Her ser du programmet for helga på Vemork:

Offisiell åpning lørdag

Selve åpningen har program både ute og inne, men det starter i den store maskinhallen klokka 13. Allerede da har Gransherad spel og dansarlag vært i sving utendørs og de skal også opptre i maskinhallen.

Deretter går det slag i slag, med blant annet blomsternedleggelse. Blomsternedleggelse på Gunnerside-minnesmerket for de spesielt inviterte, like før det blir mottakelse og visning av Tungtvannskjellerbygget og taler for de spesielt inviterte. Endelig åpner dørene til det nye Tungtvannskjellermuséet for alle som har skaffet seg billett.

"I tillegg til programmet er alle museets utstillinger og serveringssted åpne og gratis busser går tur/retur Vemork hver halvtime hele dagen søndag", heter det i programmet.

- Lørdag er det nå bare få billetter igjen, mens det er bra med billetter til søndagen, og der gleder jeg meg spesielt til foredragene, sier Hereid.