Gå til sidens hovedinnhold

Fanget elveflommen i linsa

Artikkelen er over 2 år gammel

Rjukanfossen slippes for siste gang i kveld – i hvert fall i denne omgang. Fotograf Caroline Omlid fanget Månafloden da den kom susende under Fabrikkbrua.


I forbindelse med Marispelet går Rjukanfossen en time hver kveld. Lørdag kveld er siste gang. Så langt har interesserte stått klare med mobiltelefoner og fotoapparater for å fange det relativt sjeldne fenomenet. En av dem er Caroline Omlid, fotograf og bosatt på Rjukan. Her presenterer vi to av bildene hun tok denne torsdags kvelden.

- Bakgrunnen for at jeg gikk ned til Fabrikkbrua med kameraet var rett og slett nysgjerrighet på hvor fort Måna skulle fylle seg med vann fra Rjukanfossen. Jeg så for meg en liten ”tsunami”. Det ble noe mer bedagelig, men likevel spektakulært, forteller hun.

Det tar faktisk 2 timer fra fagfolkene i Hydro Energi åpner lukene i Skarfossdammen til vannet når Rjukan sentrum. Lukene åpnes en time og i alt flommer det 50 kubikkmeter vann – 50 000 liter – i sekundet over fossekanten.

- Rundt klokka elleve-tiden kom vannet forbi Fabrikkbrua. Det var litt lenger enn jeg hadde beregnet . Mørket kom. Jeg trodde det skulle være lysere, men jeg gjorde et forsøk, forteller fotografen, som blant annet har hatt fotooppdrag for Forsvaret og Slottet. - Jeg ville vise vannets hastighet og for å kunne vise slike bevegelser må kamera stå stødig med lang lukkertid, så jeg satt den på bakken.

- Hva slags innstillinger på kameraet ble brukt ?

- Jeg brukte ISO 400 med blender f/8 og en lukkertid mellom 2.5 og 5 sekunder på de to bildene. For å få større oversikt over elven og området rundt brukte jeg et vidvinkelobjektiv på 16-35mm f/2.8. Hvis noen har lyst til å prøve dette eller det er noe annet fotomessig de lurer på er det bare å ta kontakt, oppfordrer hun.

Så da er det bare å ta fram kameraet ikveld – dra til Rjukan, få med seg Marispelet, og deretter prøve å fange Rjukanfossen i loddrett eller Månafloden - fossen i vannrett versjon – mens den feier seg gjennom Vestfjorddalen.