Gå til sidens hovedinnhold

- Min tillit til Tinn Ap har forvitra akkurat som Ap-rosa i bakvinduet på min farfars gamle Folkevogn

Artikkelen er over 1 år gammel

Tinn Ap drev valgkamp i skolegården på Milands skole i august 2019 og var fornøyd da de i forhandlingene med Høyre en måned senere kunne garantere ingen endringer i skolestrukturen fram til 2023. -Nå vil Tinn Ap legge ned skolen. Jeg kjenner ikke partiet igjen, sier en skuffet Ingerid Saugerud.

-De gikk til valg på å bevare Miland skole i den neste perioden. Deretter legger de ned skolen i andre budsjettomgang. Det er klart jeg er skuffet, sier Ingerid Saugerud, som er medlem av Foreldrenes arbeidsutvalg ved skolen (FAU).

I august satte Tinn Ap med ordførerkandidat Trond Jore i spissen en valgstand utenfor forsamlingshuset Onarheim, et uteområde som også er skolegården til elevene.

Lite tillitsvekkende

-Jeg synes det er trist at de ofrer denne flotte skolen og oppvekstmiljøet. Lite tillitsvekkende at de vraker løftene etter et år. Akkurat nå synes jeg partiet har gått fra å være et Tinn Ap til et Rjukan sentrum Ap. De som den siste tida har kjøpt hus og etablert seg på Miland er nettopp småbarnsfamilier. En grunn til det er jo nettopp nærheten til denne passe store skolen, understreker Saugerud som har en sønn ved skolen.

Det gamle klistremerket på Folkevogna

Hun har stemt på Arbeiderpartiet og har hatt sans for de sosialdemokratiske grunnverdiene. I garasjen står den gamle Folkevogna etter farfaren Per med klistremerket Ap-rosa godt synlig på bakruta.

-Jeg tenker på farfaren min. Han var aktiv i Ap, et parti som for han sto for fellesskap, og verdien av at alle skulle med og stå for det en har sagt og lovet. Han var handlekraftig og til å stole på. Akkurat som dette klistremerke har falmet har også mitt forhold til Tinn Ap forvitra. Spesielt etter det løpet de har kjørt det siste året, mener hun, og viser samtidig til kommunenes visjon og etiske verdier som et enstemmig kommunestyre har vedtatt.

En parallell til elektro- linja

-Her heter det at «Rjukan og Tinn gjør det umulige mulig» og at « Kommunens etiske verdier er lojalitet, redelighet, ærlighet og åpenhet». Det å bevare Miland skole er fullt mulig, slik det var mulig å bevare elektrolinja på Rjukan enda Fylkesrådmann mente det var nødvendig av økonomiske årsaker å legge den ned. Alle lokalpolitikerne jublet da tilbudet ser ut til å bestå - ihvertfall et budsjettår til. Og godt var det, men vår videregående skole er i fylkesammenheng en Miland skole sammenliknet med de store skolene i Vestfold, men det viktig for oss her i Tinn at det opprettholdes, påpeker hun.

- Skole, helse og omsorg er kjerneoppgaver

-Men Tinn Aps ledelse viser til dårligere økonomi nå og de nærmeste årene?

- Ja, vi hører at de kan spare rundt 6 millioner kroner på å legge ned skolen, så viser det seg at innsparingen kanskje ikke blir så stor – kanskje rundt fire millioner kroner. Skole, helse og omsorg er kjerneoppgaver for en kommune og bør prioriteres framfor mye annet. Under dialogmøtet på Onarheim sist mandag vektla Ap og de andre representantene for posisjonen ikke så mye økonomien, men at en bussing av elevene til Atrå og Rjukan vil bety mer samling av ressursene og bedre læringsmiljø, sier hun.

-Men flere førsteklassinger ved Atrå skole har enda lenger vei enn Miland elevene vil få?

- Jeg tror ikke noe på å sentralisere skolene og etablere lange bussruter når det ikke er nødvendig. Jeg synes en må forsøke å se muligheter framfor det jeg mener er en dårlig dokumentert innsparing.