(Telemarksavisa)

Opplevelsessenteret er under utvikling, og skal tilby seminarer og kurs relatert til verdensarv, vikingarv, film- og kulturaktiviteter. Senteret skal blant annet finansieres ved salg av hus og bygninger i vikingstil. Personene bak planene er tilsluttet Telemark Film, Norway Communicates AS og blant annet to lokale vikinggrupper.

Telemark Film skal i høst etablere kontorer og studio i Notodden, trolig i Hydroparken.

– Jeg er Telemarkspatriot

– Jeg har vært over hele Notodden og sett etter steder å etablere senteret. Det finnes mange mulige steder, og vi har sett oss ut et par steder vi skal jobbe mer med, forteller Nordbotten. Han røper ikke hvor, men legger til at det ideelle hadde vært et sted litt utenfor byen med nærhet til vann, helst Heddalsvatnet hvor man har direkte tilgang til Telemarkskanalen, eventuelt ved Tinnsjøen.

– Vi tar gjerne imot tips om egnede steder, og har også forespurt Notodden kommune om hjelp. Vi vet ikke hvem som er grunneiere på de ulike stedene, eller om kommunen har arealer tilgjengelig. Vi har egentlig bare ett krav, og det er at opplevelsessenteret skal etableres i Notodden, sier Nordbotten. Han er en trønder som har konvertert og blitt teletrønder og telemarkspatriot.

– Hvorfor akkurat Notodden?

– Verdensarv, Heddalsvatnet, landskapet, fjellene, kulturarven, jugendstilen, kraftverkene, og så videre. For noen kulisser, svarer Nordbotten, som ser flere muligheter ved å ligge nær for eksempel Tinnoset, Tinnosbanen, fyrlyktene, M/F Storegut.

– Mangler aktiviteter

Bak planene står blant annet også David John Smith, som har jobbet med prosjekter i Notodden siden 2015. Han har blant annet jobbet med Steven Van Zandt, og fra 2017 med Ian Brodie. Sistnevnte har bakgrunn i filmprosjekter som «Ringenes Herre», «Narnia», «Birkebeineren» og «Kampen om Tungtvannet».

– Vi har ikke bare et ønske og en drøm om å gjøre Notodden til lille Hollywood. Det er et mål. Vi vil selv produsere filmer, og vi vil ønske velkommen andre filmskapere til å produsere her. Mye av «Vikingulven», som vi er med på, ble spilt inn i Notodden, og vi står bak eboken om verdensarven i Notodden og Rjukan, sier Nordbotten.

Han forteller om god dialog med NUAS og Notodden kommune, og også med utflytta Notodden-folk som jobber med ett eller annet relatert til film og TV-produksjon.

– Om vi ikke har som mål at de skal flytte hjem, så ønsker vi iallfall at de skal bruke mer tid her. Notodden mangler aktiviteter, og det er det vi ønsker å skape med dette senteret, forklarer han.

– Film omfatter alt

Målgruppen for senteret er alt fra norske og utenlandske turister til bedrifter og organisasjoner, og for eksempel utdanningsinstitusjoner. De ønsker å skape arbeidsplasser, som også skal tilføre Notodden nye innbyggere, ikke minst unge folk.

– Film og medieproduksjon appellerer til ungdom, og i et slik senter skal de ikke bare bruke det andre har produsert, men selv være kreative. Film omfatter alt fra sminke og kostymer til bygging av kulisser, stunt, skuespill og en rekke andre fagfelt, forklarer Nordbotten. Selv er det innen området vikingarv han bidrar i prosjektene.

– Mange vil trolig si at dette er et luftslott?

– Ja, mange vil si det, og det har lært oss å ikke si for mye foreløpig. Dette er bare første mursteinen i en rekke prosjekter, svarer Nordbotten. I første omgang har de behov for 15 til 20 mål, og et området med mulighet for videre utvidelser senere.