Tar farvel med Tinn

Artikkelen er over 1 år gammel

Wenche Hvattum er ferdig med sin 3-årige prosjektstilling i RNU, og forlater jobben og vingården i Sauherad og blir østfolding. - Jeg vil savne hyggelige mennesker, naturen og kulturen, sier Hvattum.

DEL

FERDIG MED RNU-JOBBENDet har vært kjent fra tidligere mediaoppslag at Wenche Hvattum selger sitt livsverk, vingården i Sauherad, og flytter til familie i Fredrikstad. Og nå er hun ferdig med jobben med omstillingsprosjektet i Rjukan Næringsutvikling. Når oktober er ute, er hun på fart til nytt fylke. Hun forlater Tinn med gode minner om mye trivelige folk, og har gjort seg opp noen meninger om hva vi må jobbe videre med.

- Naturlig å bryte nå
- Det var naturlig å bryte av nå, når prosjektet var ute, og nå vsalgte vi en ordentlig omveltning i livet, og det gjør vi nå. Mannen min er fra Møre, og savner havet, og vi har familie i Fredrikstad, så det ble naturlig å gjøre et stor tbrudd nå, sier Hvattum.
Hun forlater et Tinn som hun merker har litt slitasje i omstillingsarbeidet, som antagelig er Norgesmester i omstilling. Og det er lenge siden Tinn lå på toppen i å søke utviklingsmider fra Innovasjon Norge.

- Er vi lei omstilling?
- Jeg vil si vi merker det. Det er nok noe trøtthet hos noen bedrifter når det gjelder omstilling, når man kommer med nye prosjekter og slikt som innebærer endel jobb, sier Hvattum, som ser at sentraliseringen gjør sitt, og at det er mange om beinet, og at mange har jobbet med mye som ikke har gitt ønskede resultater.
- Det er naturlig, og dessuten er det er mange kommuner som driver med det samme, og man kjemper for innbyggertallet. Omstillingen har måttet sette fokus på hvordan man får tak i yngre krefter, og av og til overbevise om at det er mye å hente i å få nye inn i bedriftene.
- Vi er utsatt for sentraliseringskrefter som trekker ressursene fra oss, og det er en stor utfordring, ikke minst når utdanningen finner sted i storbyene. Så mye av RNUs fokus har vært på det de siste årene, sier Hvattum.

Har du råd til din etterkommer?
- Nå får en etterkommer velge sine vinklinger med sin kunnskap. men jeg ser at møteplasser er viktig i et informasjonssamfunn. Her i Tinn er det mange som kjenner hverandre, men er ukjente med hva bedriftene driver med, for kontakt stimulerer. Og jeg vil anbefale å søke inn mot utdanningssinstitusjonene. De er interessert i samarbeid, mener Hvattum.
- Og det at mange som kommer hit ikke finner sine møteplasser, så det er en viktig del av det. Det ligger en nøkkel i å finne ut hvordan man får folk som flytter inn til å trives. Mange som kommer opplever at det er vanskelig å finne ut hva som skjer, og å komme inn i miljøene, men at lokale ikke kjenner seg helt igjen i det. Her må det jobbes mer, mener Hvattum.

Gode tilbakemeldinger
Ellers roser hun Tinns politikere.
- Jeg synes kommunen og politikerne er flinke og selv om ambsjonene er større enn pengesekken, så må man strekke seg med det man får, politierne har vært velvillige, og tilbakemeldingene har vært gode, og de kritiske røster har vært få, men konstruktive.
Det er hyggelig å høre at tiltak har gitt framdrift, og mange med småbedrifter har sagt at de har fått god hjelp. Det er jeg veldig fornøyd med. Vi har jobbet mye med reiseliv, og det er dét StartOpp har hovedfokus på. Og mange har fått et lite løft fra det.
her håper jeg det bygges videre på gode erfaringer.

Noe bortksta arbeid?
_ de te rting som ikke har ført fram dit vi ville. Ikk esalt komme rman i mål med. CVi kartla mulighetene for statlige arbeidfsplassrm, og sde te ringebnting Tin nkan jobb eme daleine. nå er det dokumenteert. da slipper vi å bruke penger på det.
Vi var godt i gang med NasjonamMollejksjon, som nok blir videreført i utvikling av prouidukter, nmen kanskhe ikk elijke tydeli gsom vi trodde på forhånd. Men det er prosjekters natur.

Gode opplevelser
Nå tar hun med seg gode opplevelser videre.
- Både Rjukan og vingården har beriket livene våre, sier Hvattum, som til tross for oppbruddet vil savne Rjuka nog Tinn.
- Jeg kommer til å savne hyggelige folk og en hyggelig reisevei. Det er jo en naturopplevlse hver dag å kjøre til Tinn. Og jeg tar med meg kultur og historie jeg ikke visste mye om da jeg kom. Det har jeg satt stor pris på, og jeg har lært mye!

Artikkeltags