I flere måneder har National Geographic filmet Norge fra lufta. Nå kommer dokumentarserien «Europa fra oven».

Serien starter på søndag, med episoden fra Norge, som skal vises for millioner av tv-seere over hele verden.

To av ni historier er hentet fra Telemark.

I «Norge fra oven» møter vi både historiker Gunhild Lurås, som tar seerne med tilbake til tungtvannsaksjonen på Vemork, og håndverker og tømrer Ingmar Kroken, som driver med tjærebreing av Heddal stavkirke. Det skriver tv-kanalen i en pressemelding.

«Norge fra oven» sendes på tv-kanalen National Geographic søndag 19. september kl. 21.00.

Programmet på 60 minutter er en del av dokumentarserien «Europa fra oven», som denne sesongen også inkluderer egne episoder fra Island, Irland, Sveits, Portugal og Kroatia.

Glad for søkelys

Det er nå over ett år siden National Geographic var på besøk på Vemork, og intervjuet historiker og prosjektleder Gunhild Lurås, som jobber med formidling og utstillinger i NIA.

Hun er glad for at søkelyset fortsatt settes på denne viktige delen av historien.

– Det er viktig å fortelle historien om Tungtvannsaksjonene til nye generasjoner. Det er en stor del av vår historie, og minner oss på hvordan sabotørene risikerte livet for en sak som er større enn dem selv. At National Geographic også synes historiene er verdt å fortelle, er godt å vite, sier Lurås.

– Aksjonen ble en suksess, bak fiendens linjer uten at noen mistet livet, og ble ansett som viktig for hele verden. Krig er dessverre fortsatt et aktuelt tema, og fred er ingen selvfølgelighet. Hver dag er det mennesker som står i lignende situasjoner som sabotørene. Derfor er det viktig å aldri glemme historien, sier hun.

Museet har tidligere hatt opptil 100 000 besøkende fra Norge og utlandet. Nå håper Gunhild Lurås at lokalene igjen snart blir fylt opp med turister fra hele verden.

– Det er et stort arbeid som gjøres nå for å forberede det nye museumsbygget som åpner sommeren 2022. Før det er det mye som skal blir ferdig, og forhåpentligvis er verden tilbake til en mer vanlig hverdag da, sier Lurås.

(Saken fortsetter under bildet.)


Ble med Kroken opp i høyden

Heddal stavkirke får også stor oppmerksomhet i den nye dokumentaren. Her får vi bli med håndverker og tømrer Ingmar Kroken, mens han vedlikeholder stavkirken med tjærebreing av taket.

– Filmteamet var på besøk i hele to dager, og filmet mye fra droner mens jeg jobbet oppe i høyden. De virket veldig interessert i det tradisjonelle håndverket og hvordan vi jobber med å vedlikeholde disse gamle stavkirkene. Forhåpentligvis vil programmet gi en økt interesse for både hvordan man jobber med å ta vare på kulturarven, og kanskje øke besøkstallet til de unike stavkirkene vi har i Norge, sier Kroken.

Snøbrøyting og kabellegging

Programmet fra Norge tar oss også med til både snøbrøyting i Trollstigen, togtur på Flåmbana, kabellegging i Suldal i Rogaland, biltur på Atlanterhavsveien, besøk i fjordbyen Oslo og hundesledekjøring i Innset i Troms og Finnmark.

De fleste opptakene er gjort av et team på to fotografer og dronepiloter, som har jaktet på både spektakulære opptak og gode historier.

– Vi gjorde en omfattende research for å finne akkurat disse menneskene og stedene. Målet var å finne både det som overrasket og det man kunne kjenne seg igjen, og som også inneholdt personlige og menneskelige historier. Norge er et veldig vakkert og spennende land, og enda mer utrolig fra luften. Siden publikummet både er nordmenn og seere fra hele verden, vil noe være kjent for noen, mens andre innslag vil være helt nye, også for norske seere, sider produsent Mark Bridge.

Resten av serien sendes hver søndag til samme tid.