Når fire av ti insektarter står i fare for å dø ut, bør alarmklokkene ringe. Men det finnes håp. Med enkle grep kan du hjelpe naturens superhelter til å gjøre en livsviktig jobb.

Du har sikkert hørt at verden står midt i en global naturkrise. Dette gjelder ikke bare store ikoniske dyr som elefanter og tigre, eller kjente økosystemer som Amazonas, men også arter som mange kanskje tenker på som litt irriterende – insekter. Hvem bryr seg om det blir mindre av dem, tenker du? Da bør du tenke om igjen. Insektene utgjør nemlig selve bærebjelken i alle økosystemer. Forsvinner de, forsvinner vi.

Hvorfor er insektene viktige?
Insekter har utallige funksjoner i naturen. De spiser dødt materiale og er snadder for andre dyr. De produserer honning og lager silke. Men en av de viktigste jobbene de gjør er pollinering. Når de forsyner seg av nektar fra en plante, fester pollen seg til dem og blir tatt med videre til neste plante. Da skjer en befruktning, og et helt nytt frø kan starte opp.

Hvis du liker norske plommer og epler må du lære å elske alt som summer og flyr, for det er nettopp takket være våre insektvenner at vi kan nyte disse fruktene. Pollinatorer som villbier, sommerfugler og veps gjør rett og slett en livsviktig jobb. De sørger for at du og jeg har mat på bordet.

Som følge av færre pollinerende insekter tyr man enkelte steder i Kina til håndpollinering utført av mennesker. Ikke alle frukttrær er egnet til det, og det er rimelig kostbart. Blomstene til kakaotreet er så små at de trenger en knøttliten mygg som pollinerer dem. Uten mygg, ingen sjokolade. Også morgenkaffen står i fare dersom insektene blir borte.

Artene forsvinner i et alarmerende tempo
Vi vet fremdeles lite om hvordan det står til med insektene globalt, men studier fra flere land peker på en dramatisk nedgang i bestander. En studie fra Tyskland viser at insektbestandene er redusert med hele tre fjerdedeler i løpet av siste 27 årene. Omfattende tap av insekter er også dokumentert i Puerto Rico, Storbritannia og Nord-Amerika. Årsakene til at det blir færre insekter er flere: mer ustabilt klima, økende tap av natur, bruk av kjemikalier og mer intensivt jordbruk.

Hver kvadratmeter teller
Det er en dyster utvikling, men det finnes håp. Selv små grep kan hjelpe naturens superhelter. Derfor har WWF startet en kampanje for å få deg og meg til å gjøre hager, balkonger og fellesområder litt villere – og mer attraktive for insekter. Naturen trenger mer plass, og artene – flere leveområder.

Her er fem tips til hvordan du kan bidra:

  • Klipp plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» er en viktig næringskilde for flere insekter.
  • Ha insektvennlige planter som gir masse nektar. Bruk helst stedegne blomsterplanter og unngå fremmede arter som kan bli “hagerømlinger”.
  • Skaff deg et insekthotell. Her kan insektene legge egg og overvintre.
  • Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke.
  • Ikke bruk plantevernmidler.