NM i snøvolleyball neste

INVITERER DEG PÅ NM-MORO: Christian Sør-Reime (t.v.), Jan Erik Moen og Fredrik Forfang i Rjukan IL Volleyballs styre inviterer til tre dager med snøvolleyballmoro siste helga i mars.

INVITERER DEG PÅ NM-MORO: Christian Sør-Reime (t.v.), Jan Erik Moen og Fredrik Forfang i Rjukan IL Volleyballs styre inviterer til tre dager med snøvolleyballmoro siste helga i mars.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nå er det VM i telemark som gjelder, men allerede neste helg er det ny fest i Gaustaområdet. Da er det snøvolleyball-NM på 3-baners snøarena som gjelder. Fjorårets prøve-NM er blitt offisielt, og RIL Volleyball og Gausta skisenter har trappet opp satsinga. Det kan få olympiske konsekvenser...

DEL

NY ARRANGEMENTSFEST 29.-31. MARS Idrettsmiljøene i Tinn har aldri vært fremmed for å prøve ut nye ideer. Mens toppene i Skiforbundet fnyst av den nye øvelsen slalåm som de kalte cirkussport, hotellsport og narrestreker, tok Rjukan IL allerede i 1928 til orde for å teste ut den nye skidisiplinen som hadde slått an i Mellom Europa. Den nå legendariske «Magnussen skikjelke» ble i sin tid utviklet av RIL-medlem Odd Magnussen og testet ut rundt Gaustatoppen. Utøvere fra Rjukan var pionerer da speed ski ble testet ut i de samme bakkene på 1980-tallet. Rjukan var også tidlig ute med isklatring. Dessuten har Gausta skisenter i nyere tid vært med å brøyte opp et spor for randonee-skimiljøet her i landet.

Nå er RIL og Gausta i ferd med hjelpe fram en ny idrettsøvelse. . Nye Gausta Skisenter er nemlig tungt inne på sponsorsida og overtar det første offisielle NM i snøvolleyball som finner sted på en spesiallaget snøarena fra 29. til 31. mars, og nå sendes det ut nytt "festvarsel".

- Det er midt i den beste tida på fjellet, og årets arrangement blir mye større enn prøve-NM ifjor, lover Jan Erik Moen i Rjukan IL Volleyball, og håper folk ikke har gått lei av arrangementsmoro under det pågående VM i Telemark.

Arena lages i snø

Fjorårets prøve-NM ble en suksess, selv om det foregikk i bitende kulde i begynnelsen av mars. Da var Gaustabanen sponsor, og et par av finalekampene ble spilt på Gaustatoppen. Men det første offisielle NM i snøvolleyball vil i sin helhet gå på en 3-baners arena som bygges i snø ved Bygget. Noen av Norges beste volley- og sandvolleyballspillere melder sin ankomst for å finne ut om den nye idretten snow volley er noe for dem. En idrett som har vært oppvisningsgren i siste vinter-OL med tanke på at det kan bli demonstrasjonsgren og fast på OL-programmet. Volleyball-idretten spilles nemlig i 220 land i verden, og kan være med å bringe vinter-OL til en større interesse på verdensbasis. Laget for publikum Nå bygges Gausta Snow Volley Arena på Gausta Skisenter, slik at tre baner står klare til å ta imot utøvere og publikum i den nye idretten, like ved foten av Gaustatoppen.

- Målet for arrangøren Rjukan IL Volleyball er sammen med Norges Volleyballforbund (NVBF) å bygge opp interessen for en helt ny idrett som blir den tredje volleyballgrenen etter innendørsvolley og sandvolleyball, forteller NM-sjef Jan Erik Moen.

Mange lag er allerede påmeldt, men etteranmeldingsfristen er utvidet til mandag 25. mars fordi det er plass til enda noen lag i turneringen. Særlig damelag lokkes med at vinnerne får ekstrapremie med wild card inkludert gratis overnatting i Europa-tourens sesongfinale i St. Anton i Østerrike i april. Nytt spill - nye regler - FIVB og CEV, de internasjonale og europeiske volleyballforbundene, har i desember 2018 laget helt spesielle regler for snøvolleyball, og det første offisielle NM blir også første gang den nye idretten presenteres i Norge med 3 spillere pluss 1 innbytter på laget, forteller Moen.

Under fjorårets prøve-NM ved foten av Gaustatoppen var det i praksis sandvolleyballregler, men nå blir det et helt nytt spill som skiller seg fra innendørs 6-mannslag med 8 innbyttere og sandvolleyballens 2 spillere uten innbytter. Snøvolley blir i større grad enn sandvolleyball et lagspill, der tremannslag med mulighet for at en innbytter kan benyttes endrer spillets karakter, med to innbytter per sett som går til 15. Mens sandvolley er to sett til 21 og tie-breaksett til 15, går alle sett i snøvolley til 15.

- Spennende spillutvikling

Dermed vil man få et spill som differensierer seg endel ifra sandvolleyball med mulighet for to angripere, og teoretisk også tremannsblokk.

- Hvordan spillet vil utvikle seg vet vi ennå ikke, sier Moen, som også er sandvolleyballspiller med lang erfaring fra Norges Touren i beach volley.

- Det blir spennende, men det er også gøy at mange gode beach- og innendørsspillere prøver seg i den nye idretten, mener RIL volleyballs nye leder Christian Sør-Reime.

Volleyballgruppa trommer sammen alle krefter, og har hyret inn Rjukan Idrett for å bistå i arrangementet. Samtidig får de en samling på hytte, og arrangementserfaring.

Vil lage familiearrangement

- Men målet vårt er å skape en familie- og folkefest også. NM skjer på en flott tid i fjellet med vårsnø og supre solforhold, dersom været står oss bi, sier Christian Sør-Reime, leder i RIL Volleyball.

- Forholdene skal ligge til rette for et kult NM med forhold lagt til rette for publikum, ikke minst med aktiviteter for barnefamilier ved siden av. Derfor blir det naturligvis gratis å værer publikummer, og med forhold lagt til rette for å prøve idretten selv. Det er viktig for Gausta Skisenter som er en helårlig familiedestinasjon i sterk vekst, og for oss som NM-arrangør.

-Vi og NVBF vil at snøvolleyball skal bli en sosial idrett som bringer volleyballidretten ut av hallene i vinterhalvåret, sier Fredrik Forfang. Snøstadion i påska Snøstadion med tre snøvolleyballbaner med tribuner laget i snø til NM. En snøvolleybane vil bli stående oppe til vårsola tar knekken på den, hvilket vil bety at årets påske kan bli en snøvolley-påske for de mange påsketurister som kommer til Gaustablikk, Gaustatoppen og Gausta Skisenter.

- Vi har en nasjonal sponsor som sørger liv og røre med DJ og stemning underveis i arrangementet, og Hallvar Flatland er én av speakerne på stadion underveis, sier Moen, som selv også skal delta, etter oppfordring fra styret i volleyballgruppa.

- I tillegg må det nevnes at vi har viktige lokale sponsorer, som sørger for at vi får et NM vi kan være stolt av, sier Moen.

Også folkefest

Det første offisielle NM går altså av stabelen med herre- og dameklasse fra 29. - 31. mars, en dato som er ideell for arrangørene. - Vi inviterer alle interesserte til å ta en tur og se og prøve den nye idretten, også om du ikke har tenkt å delta, sier Jan Erik Moen, og forteller at det også legges opp til after-volley fest med DJ og band som sørger for party både fredag og lørdag

- Vi setter opp gratis busstransport fra Rjukan og opp på fjellet, etter forhåndsbestilling. Vi håper det blir et supert førsteårsarrangement, som vi håper skal gjøres enda bedre i 2020, avslutter Moen.


Artikkeltags