Minnemarkering på Vemork

Bombenedslag Vemork 1943

Bombenedslag Vemork 1943 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag er det 75 år siden amerikanske fly bombet Vemork. NIA inviterer til minnemarkering som starter på samme tidspunkt som bombene begynte å falle over fabrikk- og boligområdet. 16.november er også stiftelsesdatoen for UNESCO.

DEL

Fredag 16. november er det 75 år siden en stor flåte amerikanske bombefly forsøkte å sette kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget ute av drift. Samtidig ble det store skader ved fabrikkene på Rjukan. I løpet av kort tid falt mer enn 1000 bomber over området. 21 sivile mistet livet i aksjonen, flere av dem i et tilfluktsrom som ble truffet av en bombe på Vemork. Aksjonen førte til at tyskerne oppga sine planer om å få tungtvann fra produksjonsanlegget på Vemork.

Runar Lia - direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum - understreker at markeringen er for alle.

- Vi gjør dette som en del av 75 års markeringene for tungtvannsaksjonene. I februar hadde vi markeringen for sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Vemork - altså Gunnerside. Nå er det bombingen seinere det året som markeres - den andre aksjonen. Dette er motpolene - fra en helteaksjon uten tap av menneskeliv på vinteren og 21 drepte på samme sted utpå seinhøsten, forteller han.

Nettopp det tragiske tapet av sivile liv - ikke minst kvinner og barn - har satt sitt preg på alle markeringene av denne dagen. Så også denne gangen.

Den første bomben falt kl. 12.05, og markeringen den 16.11. starter kl. 12.00 ved minnesmerket over de som omkom i angrepet – altså i bakken opp mot museet. Det er flaggborg ved Rjukan Speidergruppe, tale og kransnedleggelse ved ordfører Bjørn Sverre Birkeland. Her blir det også musikk ved Hege Heisholt.

Etter minnemarkeringen ute blir det et arrangement i maskinhallen. Her skal blant annet konservator Juliana Strogan holde et foredrag om «Opprettelsen av UNESCO og fredsarbeid i et internasjonalt perspektiv». UNESCO ble opprettet 16. november 1945 og er et direkte resultat av krigen. Verden skulle organiseres på en ny måte slik at en ny verdenskrig ikke blir mulig. UNESCO fikk oppgaven med å sikre utdanning og tiltak for langsiktig fred. UNESCOs arbeid med å ivareta kultur og natur kom i en verdensarvkonvensjon, på samme dag, 27 år senere - 16. november 1972.

Datoen 16. november er derfor en viktig dag som markerer internasjonalt samarbeid for fred, frihet og bevaring av enestående, universelle verdier. Det skal også markeres på Vemork denne dagen.

Artikkeltags