(Telemarksavisa)

Den tidligere skistjernen Petter Northug (35) soner sin fengselsdom på sju måneder på Mestringshusenes døgnbehandlingsklinikk i Telemark. Den startet han på i midten av februar.

Klinikken befinner seg på gamle Gran hotell på Bolkesjø.

Northug fikk innvilget en søknad om å sone på en rusinstitusjon. Han var i utgangspunktet innkalt til soning i Trøgstad fengsel i Indre Østfold fra begynnelsen av april.

- Dette er noe jeg skulle ha gjort rett etter jeg la opp, og kanskje før jeg la opp også, forteller Petter Northug på sine sider søndag.

- Lærerikt og spennende

På sine egne sider la Northug ut en oppdatering om soningen søndag kveld. Han forteller at det ikke er mange som soner på Mestringshusene på Bolkesjø.

- Vi er vel 2-3 av 30 stykker, forteller Petter.

- Jeg har vært her en god stund nå. Det har vært lærerikt og spennende. Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg kom dit, jeg var litt nervøs i starten, forteller Northug.

Videre forteller Petter at han sitter igjen med mye ny lærdom og ny kunnskap. En vanlig da på Bolkesjø består av mye gruppeterapi.

- Det handler om å være åpen og ærlig. Og å nøste opp i det som har skjedd. For meg har hele den pakken her vært en fin skole og god læring, forteller en åpenhjertig Northug.

- Levd et liv med tunnelsyn

Northug forteller at det har vært uvant å åpne seg opp og snakke om følelser.

- Jeg har levd et liv med tunnelsyn og alt handler om meg selv og det å prestere og bli best mulig. Her lærer jeg hvorfor jeg har hatt tunnelsyn, forteller Northug.

Northug skryter av folkene på rusinstitusjonen.

- Det er mange flinke folk som har hjulpet meg. Man blir veldig åpen og ærlig av å være her, forteller Petter.

«Høyt og herlig»

Selv om straffen er likeverdig med ubetinget fengselsstraff er det langt fra noen celler som møter Northug på Bolkesjø. Mestringshusene Bolkesjø skriver på sine nettsider at de som får tilbud om behandling her begynner på en omfattende endringsprosess der målet er å gi beboerne de verktøyene man trenger for å leve et godt og rusfritt liv.

– Vår døgnbehandlingsklinikk på Bolkesjø ligger i naturskjønne omgivelser, høyt og herlig, på Bolkesjø i Notodden kommune. Fasilitetene har god standard og er ikke preget av å være en institusjon ettersom lokalene tidligere var et hotell. Det vil si at alle våre pasienter får enerom med privat bad. Det er også organiserte mosjonsturer i nærområdet og ulike fellestreninger i aktivitetsrommet.

En litt annerledes opplevelse enn Trøgstad fengsel med andre ord.

Familieuke

Ifølge behandlingsinstitusjonen handler opphold hos dem i starten om en avrusning- eller avgiftningsperiode.

– Dette foregår på en egen avdeling med døgnbemanning av kompetente fagteam med lege, psykolog og spesialsykepleiere. Vi tilbyr medisinsk avrusning for å lindre smerter og abstinenssymptomer. Hvor lenge en slik avrusningsperiode varer er svært individuelt og det kan ta alt fra noen få dager til uker. Når pasienten vurderes som klar overføres han eller hun til primærbehandling.

Primærfasen beskrives som gruppeterapi, individuelle samtaler og oppgaver som varer fra 12–14 uker.

– Det er også i denne fasen av behandlingen vi tilbyr familieuke for pårørende, opplyser Mestringshusene.

Anbefaler AA eller AN

Etter endt behandling får Mestringshusenes pasienter tilbud om ettervern.

– Da kommer utskrevne pasienter til vårt behandlingssted på Bolkesjø to ganger hver måned. Selve ettervernssamlingen foregår lørdag ettermiddag, men noen av ettervernsdeltagerne velger å komme allerede fredag og bli et døgn for å delta på hyggelige måltider, det populære lysmøtet og det sosiale i samvær med nye deltagere og gamle kjente.

– Utover dette anbefales alle våre pasienter å delta på selvhjelpsgrupper for Anonyme Alkoholikere (AA) og Anonyme Narkomane (NA), heter det.