– Snapper verdensarvhistorien til hele verden

SPENNENDE: Ungdommene var brukte snapchat og sosiale medier flittig for å dokumentere besøket til Telemarksgalleriet. Ekstra spennede var det å se hva som dukket opp under knappene i lysbuen.

SPENNENDE: Ungdommene var brukte snapchat og sosiale medier flittig for å dokumentere besøket til Telemarksgalleriet. Ekstra spennede var det å se hva som dukket opp under knappene i lysbuen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Historien om Sam Eyde og Kristian Birkeland går verden rundt når 12 ungdommer med 12 ulike nasjonaliteter dokumenterer Norgesoppholdet sitt.

DEL

(Telen) Taiwan, Ungarn, Israel, Italia, Bulgaria, Mexico, Kroatia, Romania, Litauen, Polen, India og Frankrike – dette er hjemlandene til de 12 ungdommene som besøker Norge og Notodden gjennom Rotarys internasjonale sommerleir denne uka. Sammen kom de til Norge for under en uke siden, og i løpet av de siste 6 dagene har de opplevd alt fra friluftslivsaktiviteter til museumsbesøk. Likevel er det som fascinerer gjengen mest- byens trehusbebyggelse med skråtak.

– Er det på grunn av snøen? Så takene ikke skal kollapse?, spør Regina som har reist hele veien fra Mexico. – Og alle husene her i byen er laget i tre, hjemme i Frankrike har vi bare murhus, skyter Amelie inn.

De fire jentene Amelie, Regina, Kayva og Anna Maria er alle i Norge for første gang. De føler seg privilegerte som får oppleve nye land og kulturer, samt skape nye vennskap som varer livet ut.

LÆRER VIDERE: Anna Maria (f.v) Kavya, Regina og Amelie er takknemlige for muligheten Rotary har gitt dem.

LÆRER VIDERE: Anna Maria (f.v) Kavya, Regina og Amelie er takknemlige for muligheten Rotary har gitt dem. Foto:

– Norge er så velutviklet og rent. Både innsjøer og havet er klart, sånn er det ikke i India, forteller Kavya. Hun har vært med på sommerleieren til Rotary en gang tidligere, men aldri opplevd et land som likner på Norge. Jentene snakker varmt om naturen, menneskene og maten Notodden kan by på.

Siden søndag har de overnattet i hus fra 1700-tallet på Blefjell. Der har de fått servert både elgkjøtt og reinsdyr til middag, noe som har falt i god smak hos de fleste.

Snapper hjem

For ungdommene er det viktig å oppdatere de hjemme om turen sin til Notodden. – Det er en fin måte for oss å lære venner og familie og kulturen og historien vi får oppleve, forteller Regina. Hun ønsker å studere mexicansk historie i årene som kommer, slik at hun igjen kan lære andre om sitt hjemlands historie.

– Alle forbinder Mexico med taco, sombrero og guacamole, men de glemmer at vi er så mye mer enn det. Jeg føler et ansvar ovenfor landet mitt, og i alle fall når jeg får reise rundt å lære om så mange andre spennende land.

– Gjennom Rotary og sosiale medier kan vi dele og lære av hverandre. Det er nettopp det som er så fint med denne sommerleiren forteller hun.

INTERNASJONAL GJENG: Ungdommene er fra Taiwan, Italia, Bulgaria, Ungarn, Israel, Mexico, Kroatia, Romania, Frankrike, India, Polen og Litauen.

INTERNASJONAL GJENG: Ungdommene er fra Taiwan, Italia, Bulgaria, Ungarn, Israel, Mexico, Kroatia, Romania, Frankrike, India, Polen og Litauen. Foto:

Artikkeltags