Det var i 14-tida fredag brannvesenet ble varslet om et mulig skred i Dalelia, opplyser brannsjef Ken Espen Drager.

Buldret i lia

– Det var en ansatt på Montèr som meldte fra om at han hadde hørt det buldre oppe i lia. Vi ble varslet, men det var ikke mye vi fikk gjort på fredag på grunn av tåka. Den hang ned til fire-fem hundre meter, så vi klarte ikke helt å se hvor raset var i lia der. Men ut på dagen så vi en svær brun flekk med jord og leire i området, forteller Drager. Brannvesenet har nylig fått en drone, og nå var den og dronefører Torgeir Bjørtuft nyttig.

Bilder til NVE

– Da det var et lite oppgløtt lørdag formiddag, dro vi opp og fikk tatt noen bilder av skredet. De ble sendt til NVE for undersøkelse, de ville ha noen flere, så det har vi sørget for. Det er råd fra ekspertene der vi må stole på når det gjelder videre tiltak, forteller Drager.

I morgentimene venter enhetsleder på plan- og landbruksavdelingen i kommunen Dagfinn Jaren på tilbakemelding fra NVE.

– Vi har anmodet NVE om bistand og råd til håndtere situasjonen, samt om de vil dekke eventuelle kostnader ved videre undersøkelse av området. Vi har ikke fått endelig tilbakemelding fra dem, sier Jaren, som ikke mener det er noe dramatikk i situasjonen.

– Dette er en normal hendelse i Vestfjorddalen, så å si alle ras som går i lia stopper i steinura nedenfor.

– Men dette nærmet seg bebyggelsen?

– Ja, men ifølge skredfarekartet for Vestfjorddalen skal det store skred til før det er risiko for bebyggelsen, understreker Dagfinn Jaren. Han antar at det er de store nedbørsmengdene den siste uka som har utløst skredet.