Gå til sidens hovedinnhold

Ny løypemaskin på plass i Skirvedalen

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå skal ny løypemaskin sørge for perfekte løypeforhold i Skirvedalen i mange år framover.

Løypenettet i Skirvedalen og Tindefjell utgjør totalt 70 km og er i størrelse tett opp til løypene på Gaustablikk som strekker seg over 85 km. Skirvedalen Løypelag har ansvar for 50 km av nettet som hver vinter benyttes av hyttefolk fra 400-500 hytter, og i tillegg er de flotte skiløypene flittig benyttet av lokalbefolkningen.

300 000 kroner i året

Tidligere var løypene et scooterspor av tvilsom kvalitet, men da det i 2009 ble kjøpt inn en skikkelig løypemaskin, var det nødvendig med en større dugnadsinnsats for å få ryddet og planert for større og bedre traséer.

Med faste løypekjørere og merkede løyper, har løypenettet oppnådd en kvalitet og popularitet som bare vokser i takt med den store hytteutbyggingen i området. Samtidig er løypene lett tilgjengelige for lokalbefolkningen – spesielt i Tinnbygdene. Vedlikehold av løypenettet og drift av løypemaskin har en kostnadsramme på cirka 300.000 kroner i året, og finansieres hovedsakelig av bidrag fra grunneiere, hytteeiere og de som benytter løypene.

Dra på åra

Styret i løypelaget består av grunneiere som i flere år har stått i bresjen og lagt til rette for fine skiturer i området.

- Men en løypemaskin som begynner å dra på åra, utgjør en sårbarhet i forhold til å ha fine løyper gjennom vinteren. Skulle den streike, må vi fram med snøscooteren og dette ønsker vi absolutt ikke, forteller styreleder og grunneier Johannes Haukaas.

- Derfor var det nødvendig å begynne å tenke på finansiering av en ny eller brukt løypemaskin, slik at den gamle kan brukes som backup, tilføyer Haukaas.

Den gamle maskin som ble kjøpt i 2009, ble finansiert ved en kronerulling blant hytteeiere, grunneiere, næringsliv og brukere for øvrig, og innskuddene var alt fra 1.000 til 10.000 kroner.Løypelaget klarte da å samle inn 1 mill kroner.

Samle inn to millioner kroner

Målet er nå å samle inn det dobbelte, hvilket ikke skulle være urealistisk, siden det nå er adskillig flere hytter i forhold til 2009. Styret har regnet ut at hvis 400 hytteeiere eksempelvis bidrar med gjennomsnittlig 5.000 kroner hver, vil en ny løypemaskin være finansiert. I tillegg er styret også optimistiske og håper på bidrag fra næringsliv og de lokale brukerne av skitraséene.

- Om et bidrag fra Tinn kommune bare blir ønsketenkning, gjenstår å se, sier Johannes med et glimt i øyet, og tilføyer at kommunen yter et lite bidrag til den årlige drift.

Driftige hytteeiere

Innsamlingsaksjonen er allerede godt i gang, takket være tre driftige hytteeiere i Liarstaul Hyttefelt som har vært en pilot i finansieringsprosjektet. Tormod Bergem, Gunnar Bendigtsen og Øyvind Herbro har sendt mail til samtlige 38 hytteeiere i hyttefeltet som en start på innsamlingen, og hittil har det kommet inn 113.500 kroner. Dette er gjennomsnittlig 5.675 kroner per giver, opplyser Johannes Haukaas.

Han tilføyer at nå sendes stafettpinnen videre til en kontaktperson i de øvrige hyttefelt i Skirvedalen med utfordring til å følge opp, og styret i Løypelaget tar ballen videre til grunneiere, næringsliv og lokalbefolkning.

Dukket plutselig opp

Haukaas forteller at planen egentlig var å samle inn penger til finansiering først, og så finne en løypemaskin som passer for oss.

- Men da den perfekte maskin dukket opp på Finn.no, kunne vi ikke la sjansen gå fra oss, så da måtte vi treffe en rask beslutning. Fem grunneiere stilte garanti for mellomfinansiering av maskina, så vi fikk muligheten i påvente av at endelig finansiering er på plass.

Sto på Roa

Løypemaskina som laget forelsket seg i, sto på Roa på Hadeland. Et løypelag i Trøndelag var også interessert, men vi var heldigvis først ute og fikk handelen i boks, smiler Johannes.

Forrige helg satte et lite vogntog kursen mot Roa for å hente hjem den nye maskin. Bak rattet satt Stig Øystein Fossheim fra Br. Fossheim Transport AS som representerer en av grunneierne, og med seg hadde han løypekjører Jon Erik Eggerud. De to spente karene brukte dagen på dugnad for å hente maskina fra Mylla Løypeforening hjem til Skirvedalen. Søndag ble nykommeren besiktiget av hytteeiere Grete og Øyvind Herbro, styreleder Johannes Haukaas og styremedlem og grunneier Øystein Skrindebakke.

Oppfordrer til støtte

Johannes Haukaas håper nå på at innsamlingen skal gå sin gang. Hytteeiere vil få tilsendt mail med oppfordring til å gi et ekstra bidrag, men Haukaas håper også på at andre som benytter løypenettet vil være med på spleiselaget.

- I 2020 var det 15 bygdefolk som betalte løypeavgift, opplyser Haukaas, som tror at mange flere benytter skiløypene i løpet av vinteren. Han oppfordrer derfor til å støtte med den anbefalte løypeavgift eller et valgfritt beløp, og tilføyer at opplysninger om kontonummer/vipps finnes på Skirvedalen Løypelag sin facebookside. Her kan man også få oppdateringer på innsamlingen. I tillegg oppfordrer Haukaas til å besøke løypelaget sin hjemmeside www.skirvedalen.info

- Og så venter vi bare på litt snø, så vi kan sørge for flotte løypeforhold i juleferien, avslutter Johannes Haukaas.