DF Hydro inn i museet på Mæl

tor olav sperre

tor olav sperre Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den dramatiske senkningen av DF Hydro skal dokumenteres på museet i stasjonsbygningen på Mæl. På sikt kan det også bli formidling på Tinnoset.

DEL

Ønske om å bruke Tor Olav Sperres dokumentasjon: (Telen) Det sier direktør i NIA, Runar Lia som også arbeider med nye skilt på Gravtjønn i Rudsgrend hvor DF Hydro ble senket 23. februar 1944.

Ble for avansert

– Vi jobbet med å få digitaliserte skilt på dette stedet, men av tekniske og sikkerhetsmessige årsaker har vi droppet den levende digitaliserte versjonen. Det ville kostet dyrt og på et slikt ubevoktet og værhardt sted, kunne vi risikere at det rett og slett ble ødelagt. Derfor går vi for noen enklere skilt med god informasjon om dramatikken og historien, sier NIA-direktør Runar Lia.

Egen utstilling

Punktumet for kampen om tungtvannet er imidlertid så historiske viktig at det nå lages en helt ny utstilling ab Norsk Industriarbeidermuseum selv.

– Gunhild Lurås jobber med dette og utstillingen skal inn i stasjonsbygningen på Mæl. Vi håper også at Tor Olav Sperre kan gi oss dokumentasjonen han har hentet fra 430 meters dyp hvor DF Hydro ligger. I fjor høst brukte vi Storegut som base og Sperre var nede for fjerde gang ved Hydro. Vi håper dermed å få tilgang til dette materialet slik at utstillingen kan bli best mulig. sier Lia.

Tinnoset – ei skisse

– Hva med Tinnoset – kan skilt også bli reist der?

– Tinnoset er på skissestadiet og på sikt kan det bli aktuelt med en permanent utstilling også der. Stasjonen er imidlertid i privat eie og det er ikke kontakt med eier om en slik mulighet. Likevel hadde det jo vært veldig interessant om vi kunne fått til noe på sikt, mener Lia.

runar lia

runar lia Foto:

– Fra 25. juni og seks uker framover vil det likevel bli liv. Da skal Storegut kjøres med ombordstigning også på Tinnoset. Det er nytt av året, sier Runar Lia, som denne type arbeid handler om å bygge stein på stein i lys av hva som også skjer med Tinnosbanen som nå skal utredes i forhold til framtidig bruk – museumsbane eller en kombinasjon av museumsbane og tømmertransport.

Artikkeltags