Vipps vinner app-kampen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

.

DEL

Vipps tar nå sannsynligvis fullstendig over markedet for betalingsapper for mobil i Norge. Som Eika-alliansen har nå også Nordea vedtatt å gå inn i Vipps.

Det er klart etter at Nordea sendte ut en pressemelding onsdag om at Nordea går inn i Vipps, akkurat som sparebankene har gjort gjennom Eika-alliansen.
Nordea har om lag én million kunder i Norge nå får koblet seg inn på Norges mest utbredte og populære betalingsapp. At konkurrentene Nordea og Vipps nå slår seg sammen markerer et stort skifte i det norske markedet og mobilbetaling. Vipps ble opprinnelig startet av DNB, men er nå skilt ut i et eget selskap etter at DNB og over 100 andre norske banker gikk sammen om Vipps-satsingen.

40 % Vipps
Alle betalingstjenestene lar deg overføre penger til venner og privatpersoner som bruker samme app, og har ikke vært bankavhengig, men Vipps har vunnet fram som appen som vinner kampen om markedet. Over 40 prosent av Norges befolkning bruker nå Vipps i en eller annen form. Av de 2 millionene som har lastet ned appen, bruker 1,6 millioner den aktivt.
Vipps tilbyr en egen app for bedrifter og en for privatpersoner. Både bedrifter, organisasjoner, idrettslag og innsamlingsaksjoner kan bruke tjenesten.
Tilbyr betaling på utvalgte nettbutikker, og den nye tjenesten Vipps Faktura, der du kan få sendt faktura til mobilen istedetfor i nettbank, posten eller på mail.
Danske Bank og Nordea slo seg i oktober sammen om Danske Banks MobilePay, som brukes av 3,1 millioner mennesker (2,8 millioner i Danmark og 300.000 i Norge) og over 27.000 bedrifter, er fortsatt en konkurrent.

Lettet
Jan Birger Oland, IT- ansvarlig og Vipps-ansvarlig i Tinn Sparebank var letta da Eika kjøpte seg inn i Vipps, og det ble skilt ut som eget selskap, selv om det med all sannsynlighet betyr slutten for Eikagruppens egne mCash på sikt.
- Nordea hadde vel egentlig ikke noe valg. De kreftene vi nå ser, som står og venter på å komme inn i betalingsmarkedet er så store og sterke, at det er viktig å få et stort og forent norsk alternativ, sa Oland da det var klart. Han henviste til to nye EU-direktiver om betalingsformidling som det åpnes for i i Norge.
- Det ville vært uklokt med flere små aktører, og vi måtte forene kreftene nasjonalt, sa Oland, som sier kundene er fornøyde.
- Dette er bra for alle kunder, og det fungerer svært bra. Det så vi senest på Snømannebh, der kinoen har tartt vipps i bruk, og høstmarkedet i Austbygde. Det e ren fordel at man slipper å legge inn konto- og kortnumre over alt. 

Vipps for barn
- De er fornøyde, og mange har tatt det i bruk, de er fornøyde. Det som kanskje er videre greit å vite er at det skjer stadig videreutvikling, og at vippsGo tilbyr Vippsfaktura, og så har vi Vipps for barn  som skal komme snart. Der er det begrensninger, der det er en egen app til ungene, så de kan overføre og betale mindre beløp, og maks tre ganger om dagen etc. forteller Oland, som forteller han ikke vet når det kommer. 
Vipps-alliansen ble annonsert i februar i år, og Sparebank 1-alliansen hadde da også besluttet å droppe sin egen mobilsatsing kjent som mCash. 
Vipps eies av DNB og de andre bankene i alliansen i fellesskap. Mobile Pay den største aktøren i Norden. Danske Banks Mobile Pay var også først ut av de to til å bli lansert i markedet.
Om dette betyr at Mobile Pay er på vikende front er uklart, men sannsynlig foreløpig bare i Norge.

Apple kommer
Apple har allerede begynt å rulle ut sin person-til-person betalingstjeneste i USA, som fungerer omtrent som Vipps gjør i dag. I tillegg ruller selskapet ut betalingstjenesten sin Apple Pay ut til Danmark, Sverige og Finland om kort tid, som gjør at du kan bruke telefonen og ikke kredittkortet til å betale for deg på butikken.
Fra 2018 blir også EU-direktivet PSD2 innført. Det åpner for at helt nye aktører kan utføre betalinger og hente kontoinformasjon på vegne av deg, og uavhengig av hvilken bank du bruker.
I teorien åpner det for at Facebook kan tilby betalingstjenester til deg, og at du som kunde hos Nordea, DNB eller en annen bank kan bruke tjenesten med kontoene du allerede har.

Mye avklart
Det var i september at Finansdepartementet godkjente etableringen av Vipps som et eget selskap. Beslutningen om å skikke ut Vipps som eget selskap fra DNB kom da mer enn 100 banker kom inn på eiersiden i februar 2017. DNB, SpareBank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring kom da inn på eiersiden.
Sparebank 1- alliansen skulle da eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika 10 prosent og Sparebanken Møre 1 prosent. DNB satt med resten. Hva som skjer når Nordea nå skal samarbeide også vet man foreløpig ikke noe om.

Artikkeltags