Gå til sidens hovedinnhold

FHI: Mulig vi slipper å vaksinere barn

Israel har oppnådd flokkimmunitet raskere enn de hadde trodd. Det får konsekvenser for Norges strategi, opplyser sjefen for vaksineprogrammet til VG.

(Nettavisen)

Torsdag kom det en ny studie publisert i tidsskriftet The Lancet som viser at Pfizer-vaksinen omtrent utrydder korona i et samfunn – så lenge du har vaksinert halvparten:

Smitteverndirektør Geir Bukholm sier til VG at det kan se ut som vi kan oppnå beskyttelse av samfunnet etter å ha vaksinert færre enn vi først trodde vi måtte.

– Denne studien viser at flokkimmunitet mot covid-19 kan oppnås med rundt 50–60 prosent vaksinerte med en mRNA-vaksine. Jeg tror flere har tenkt at vi må opp i en høyere prosent for å oppnå det, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til VG.

I april var 4,7 millioner av Israels 6,5 millioner innbyggere over 16 år ferdigvaksinert.

Hvis man oppnår flokkimmunitet ved å vaksinere den voksne del av befolkningen, når 50–60 prosent er vaksinert, trenger man ikke å vaksinere barn og ungdom under 18 år, fordi viruset vil kunne forsvinne av seg selv, forutsatt at oppslutningen om vaksinen er god blant dem over 18 år, ifølge Bukholm.

(©NTB)