Gå til sidens hovedinnhold

Unni`s Opus 72017 er klar

Artikkelen er over 4 år gammel

Unni Boksasp Ensemble har de siste åra jobbet med et nytt verk som har fått tittelen Opus 72017. Musikken i stykket er inspirert av 17 slåtter etter spelemannen Knut Dahle.

Disse slåttene, og Johan Halvorsen sin nedtegning av dem, lå til grunn da Edvard Grieg komponerte hele Opus 72, slåtter, som kom ut i 1902. Resultatet kan du høre på Rjukanhuset søndag 30. april.

– Med historien til verdensarvbyen Rjukan som bakteppe, maler vi fram soga om Knut Dahle og Edvard Grieg på vår måte. Jeg har skreve nye sanger, sterkt inspirert av både Knut Dahle og Edvard Grieg sine liv, forteller Unni Boksasp.

Langt prosjekt

Dette prosjektet startet på en måte da Unni flyttet til Tinn for vel 15 år siden.

– Jeg startet raskt arbeidet med å leite fram og lære meg den lokale folkemusikktradisjonen.

Felespel har alltid inspirert Unni Boksasp, og slåttene frå Tinn ble hun fort glad i.

– Jeg ville så gjerne at musikerne i ensemblet mitt skulle bli med inn i denne musikalske verden og bli like glad i tinnslåttane som jeg. Den reisen ville musikerne være med på, og i flere år har vi som ensemble gått i lære hos Per Anders Buen Garnås. Vi har lytta til gamle voksrullopptak med Knut Dahle og arkivopptak med barnebarna Johannes og Gunnar Dahle og deres elev, Olav Øyaland, som igjen har vært Per Anders sin læremester.

Griegs univers

Pianist og tråorgelspelemann i ensemblet, Trygve Brøske, er utdanna konsertpianist frå Conservatoire de Musique de Genève, der han gikk ut med Premièr Prix de virtuosité våren 2001. Han har losa ensemblet inn i Edvard Grieg sitt musikalske univers.

– Etter flere år med dypdykk i dette landskapet, presenterer vi nå vår egen Opus 72017: en konsertforestilling med sangar, slåtter og arrangement inspirert av både Dahle og Grieg, men med et tydelig stempel av Unni Boksasp Ensemble og nåtida, avslutter Unni Boksasp.