Ingen «Kjerringsveiv» uten kunstutstilling. Sjelden har det vært så mange kvinner på veggene og gulvet i Kinogalleriet.

Fredag var det åpning av «Form og farge» i Kinogalleriet på Rjukan. Bak salgsutstillingen står kunstnerne Kristin Irén Dijkman og Sidsel Katharina Crosby.

- Vi setter veldig pris på invitasjonen fra Tinn kunstforening, forteller Crosby som stiller ut 14 skulpturer.

Her er mennesker fanget i bevegelser - formet i supergips eller brent leire. Skulpturene har titler som «Mor og barn i en fei» , «Edderkoppkvinnen» og «Gutt søker jente».

Bevegelse

- Jeg liker bevegelser. Da synes jeg er interessant, sier hun.

Her er det mer form enn anatomi. Begge to er erfarne og skolerte kunstnere med mange utstillinger bak seg. Mens Crosby lager skulpturer, har Kristin Irén Dijkman valgt å jobbe med olje, pensel og lerret. Den menneskelige figuren står i sentrum her også, men her er det mer ro og mindre bevegelse. Med kun fire grunnfarger og noen pensler til rådighet har hun fått liv i kvinnene, her er det lys, skygge, blikk og stemninger.

-Jeg er opptatt av at min kunst skal berøre, sier hun.

Til Rjukan har hun tatt med 45 malerier. Bilder det har tatt lang tid å lage.

I dagslys

- Jeg har brukt profesjonelle modeller i mange av maleriene. Jeg bruker ikke kunstig lys når jeg maler. Jeg arbeider kun i dagslys, opplyser Dijkman.

Verkene hennes har titler som «Forventning», «Akt med røde sko» og «Young artist with flower».

- Vi var litt skeptisk da vi kom ned i kjelleren her torsdag kveld. Hva skal vi stille ut i dette mørke rommet? spurte vi. Men så fikk vi på lyset og så viste det seg å være et flott lokale, sier Crosby.

Frivillige fra Tinn kunstforeing stilte opp slik at utstillingen kunne la seg gjennomføre.