Marisepelet 250 000 kroner i underskudd

HOVEDROLLER: Ingebjørg Buen og Kasper Skovli Botnen fortsetter i rollene som Mari og Øystein, men det kommer flere nye utøvere på rollelista i år. Foto: Anne-Lise Surtevju

HOVEDROLLER: Ingebjørg Buen og Kasper Skovli Botnen fortsetter i rollene som Mari og Øystein, men det kommer flere nye utøvere på rollelista i år. Foto: Anne-Lise Surtevju

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den 11. utgaven av «Marispelet» trakk nærmere 2000 besøkende, men ildsjelene bak spelet ble sittende igjen med et underskudd på 250 000 kroner. Arrangøren satser likevel på en ny runde med spel i juli, og årets skuespillere blir snart offentliggjort.

DEL

«Marispelet» på Rjukan søker Telemark fylkeskommune om støtte på 250 000 kroner for å dekke underskuddet og sikre drift i 2018.

Utendørsspelet ved Rjukanfossen omtales som Norges femte største spel, men gode tilbakemeldinger og rundt 1900 solgte billetter i 2017 hindret ikke røde tall.

Må bli sterkere

Gro-Synnøve Brekka, spelets mor, styreleder og primus motor, kan fortelle at det fortsatt er vilje og engasjement til å videreutvikle arrangementet. Nå har «Marispelet» fått sin egen venneforening, og de ansvarlige jobber med ulike løsninger for å redusere sårbarheten i en liten organisasjon. En utvidelse av styret har stått på dagsorden i det siste.

Økonomien har vært en tilbakevendende utfordring for utespelet. Gro-Synnøve Brekka skulle gjerne hatt mer kapasitet til å markedsføre og selge «Marispelet».

I fjor ble det kjent at hun ønsket å gi fra seg det store produsentansvaret og jobbe videre med økonomi og markedsføring. Et frivillig produksjonsteam tok over, men budsjettet endte i underskudd allerede før premieren. Nå er målet å engasjere Rudi Skotheim Jensen som profesjonell produsent dersom økonomien tillater det.

Stort apparat

I søknaden til fylkeskommunen begrunnes underskuddet på følgende måte:

«Det er dessverre mulig når det er uerfarne frivillige som har drevet en så stor og avansert produksjon, med et budsjett på 1,5 millioner, med over 20 profesjonelle aktører fra flere ulike yrkesgrupper som det skal forhandles kontrakter med, overnatting til tilsvarende antall i over to uker, hyring av busser til å frakte publikummere, osv. Men det er også frivillige amatører som har fått i gang denne årlige begivenheten, som hvert år bringer kjente og anerkjente skuespillere, musikere og dansere opp i fjellsida over Rjukan sammen med rundt 60 frivillige på scenen, 100 frivillige i kulissene, rundt 2000 publikummere fra hele Østlandet (på fire dager!), og som har skaffet markedsføring på NRK Dagsrevyen, TV2-Nyhetene, TV2 Underholdningsnyhetene, NRK Sommeråpent, osv.»

ATTRAKSJON: Spelet ved Rjukanfossen er avhengig av gode billettinntekter og tilskudd. Gro-Synnøve Brekka skulle gjerne hatt mer ressurser til å markedsføre arrangementet.

Arrangøren gjør det samtidig klart at de igjen har full kontroll på økonomien med alt det innebærer av budsjetter, kontrakter og avtaler.

«Marispelet» mottar offentlig støtte, men flere av tilskuddene har blitt redusert. På det meste lå bevilgningen fra Kulturrådet på 250 000 kroner, før beløpet gikk ned til 100 000. Også det kommunale tilskuddet er noe mindre en tidligere (nå 130 000). Fylkeskommunen er inne med 125 000 kroner.

Gro-Synnøve Brekka ser ikke på spelet utelukkende som en lokal happening i Tinn. Rundt 80 prosent av publikummerne er tilreisende, og gjennom historien viser man fram deler av den gamle telemarkskulturen, påpeker hun.

Datoene for årets spel er satt til 25. – 28. juli. I år blir det endringer også i rollebesetningen, men hovedrolleinnehaverne Ingebjørg Buen og Kasper Skovli Botnen skiftes ikke ut. 

Artikkeltags