Alle sju og tjuetusen i alt

I innspurten: Torbjørn Vågsland overlater det meste av julebaksten til baker Patric Andersson. Han sender ut rundt  20 000 kaker fra Eyde Bakeri før jul.

I innspurten: Torbjørn Vågsland overlater det meste av julebaksten til baker Patric Andersson. Han sender ut rundt 20 000 kaker fra Eyde Bakeri før jul.

– Nå like før jul topper det seg, sier Torbjørn Vågsland og tar ut et nytt brett fra bakerovnen i Eyde Bakeri. Her bakes alle sju slagene – hele 20 000 småkaker går med i julestria.

DEL

Julebaksten er en fin test av de nye lokalene i Kasino i Næringsparken.

– Det fungerer bra, her er det nytt med nye overflater så alt går lettere. Men det er klart at vi måtte bruke litt tid på å bo oss inn her, sier Vågsland.

Som er rask til å sette over til Patrik Andersson som har en ekstra travel tid ved bakebordet.

– Patrik er både baker og konditor, det er han som står for bakinga her. Jeg hadde ikke klart det uten han, medgir Vågsland.

Mens Andersson former en ny remse deig til runde berliner-ringer med raske vante hender. Snart går 26 brett berliner inn i den flunkende nye bakerovnen. Og så er det på`n igjen med en ny porsjon med sukker på.

–\u0009 Vi har sandkake og serinakakedeig klar, også. Julebaksten går greit når vi bare er godt forberedt. Innspurten mot til jul starter allerede etter farsdag i november, og baksten må tas etter at den vanlige brød og kakeproduksjonen er unnagjort på morgenkvisten. Den første adventshelga er julekakene på plass i disken hos Eyde Konditori i Storgata. Det er alle sju slag og vel så det – sirupssnipper, serinakaker, berlinerkranser, kokosmakroner, goro, sandkaker og smultringer – pluss kransekaker.

Smultringene ligger på salgstoppen, dem steker Vågsland og Andersson 5000 av før jul, sirupssnipper er også populære – 3000 av dem, så følger de andre slagene med rundt 1500 stk. av hver.

– Goro og smultringer vil folk gjerne kjøpe ferdige. Det skjønner jeg godt, for det tar jo hele dagen hvis du skal stå og kjevle dem hjemme. Det er mye griseri med smultringer, og smultlukta blir jo hengende i flere uker. Men med slag som berliner og sandkaker er salget gått litt tilbake med. Det er enkle kaker som folk gjerne vil kose seg med å bake, selv i en travel hverdag.

Bakeren har selvsagt redskaper og triks som gjør bakeprosessen enklere. Pølsene til berlinerkranser kommer fiks ferdige ut av en maskin, og deigleivene til sandkaker likeså.

Greit med redskaper for det er så mye smør i alle julekaker at de blir bløte hvis du jobber for mye med dem. Vi har også andre ting å hjelpe oss med her, som det ikke er mulig å oppdrive i butikken. En annen type fett og smør som gjør deigen lett å kjevle ut, for eksempel.

Søtt og fett går det ikke reint lite av i bakeriet før jul.

–\u0009Du vet, julekaker er nesten bare smør og sukker. Vi bruker nok hundre kilo smør og like mye sukker, og litt mer mel til julebaksten.

– Den mest hektiske tida på året for bakeren?

– Vi har det travelt på våren også med konfirmasjoner og sånn, men da leverer vi andre typer kaker. Det som er greit med julebaksten er at vi kan forberede den, men det topper seg alltid fire-fem dager før jul. Da står alt på huet. Med julelunsjer, juleavslutninger -ja, alt mulig. Alt skal skje de siste dagene og alle skal ha kaker, smiler Torbjørn Vågsland og tar nye brett duftende berlinere ut av bakerovnen som står konstant på 180 grader i førjulsstria.


Artikkeltags